Raonić: Sad je vrijeme za tužilaštvo
Boris Raonić

Demokratija na naš način

Raonić: Sad je vrijeme za tužilaštvo

Rijetki su izbori u Crnoj Gori koji se završe na dan glasanja. Crnogorska demokratija je takva, uvijek upitna. Najčešće se na rezultate žale poraženi ali i u posljednje vrijeme nije nemoguće ni da pobjednici ne prilože prigovor kakvoj izbornoj komisiji.

Tako ulcinjska Izborna komisija ponavlja izbore na dva biračka mjesta. Prihvaćeni su dakle prigovori nezadovoljnih a dio Ulcinjana imaće priliku za popravni a izgleda i neke političke partije.

„Zašto niko ne objasni da SDPu treba samo šest glasova a Demokratama dvadesetak da pređu cenzus u Ulcinju i uđu u Skupštinu. Zašto niko ne objasni da bi u tom slučaju DPS i SD ostali bez tih mandata?“pita se izvršni direktor Građanske Alijanse Boris Raonić o svemu što je u igri na ponovljenim ulcinjskim izborima.

Dosta stvari karakteriše ovaj zadnji izborni ciklus i svi učesnici u izborima saglasni su da su negativne. Iako bi vremenom trebalo napredovati, kod nas su izborni ciklusi sve komplikovaniji i komplikovaniji i uvijek na granici incidenta. Raonić nabraja neke od nepravilnosti koje su zabilježene u Ulcinju uz zajedničku im opasku, kako je moguće?

“Kako je moguće da pored posmatrača CEMIja i članova odbora, u kutiji ima više listića i da nema potpisa glasača? Kako je moguće da neki listići jedne partije budu zaokruženi hemijskom, a poništeni jer ih je neko grafitnom olovkom precrtao. Kako je moguće da je neko to mogao da uradi i šta su radili posmatrači?” pita se Raonić.

Umjesto da se traže odgovori na ova pitanja koja opterećuju ono što se političkim jezikom naziva povjerenje u izborni proces, vodi se rasprava o tom ko bi prekomponovanjem glasova na ponovljenim izborima mogao biti pobjednik ili gubitnik.  

“Niko ne postavlja pitanjenje gdje je Tužilaštvo koje bi trebalo da povede istragu o eventualnom postojanju elemenata krivičnog djela vezanog za slobodu izbora i Zakona o izboru odbornika i poslanika. Sad je vrijeme da se i Tužilaštvo uključi. ”konstatuje za Kodex izvršni direktor Građanske Alijanse Boris Raonić.

Pored prigovora koje su podnijele partije a koji sadrže i navode koje je Raonić uzeo za crte koje oslikavaju izborni proces u današnjoj CrnojGori,na društvenim mrežama se mogu pronaći i komentari onih koji su posmatrali izbore u ime civilnog društva. Tu se mogu naći i tvrdnje da su sa biračkih mjesta na kojima je glasanje proteklo regularno iznošeno birački spiskovi. I to više puta i na očigled svih u biračkom odboru. Nismo skloni da, političkim jezikom rečeno, ad hok prihvatimo za istinu takve navode ali kako ih mi možemo naći, može i Tužilaštvo.

Posebno kad se vrate stvari izbornoj kombinatorici u kojoj SDPu fali šest a Demokratama dvadesetak glasova da se dokopaju ulcinjske lokalne skupštine u drugom pokušaju jer je portparol SDPa Mirko Stanić objavio da od ukupno nevažećih 147 listića, na nivou ulcinjske Opštine, napreko 40 bio zaokružen SDP, pa je kasnije neko nešto križao, šarao icrtao po njima. Uz to smo, objavio je Stanić, u toku pregleda materijala, našli još 3 listića koji su nesumnjivo za SDP, a lisu "nekako" ubačeni u nevažeće. Nismo skloni da ad hok povjerujemo ni navodima potparola SDPa ali bi svakako to trebalo da provjeri Tužilaštvo. Makar radi povjerenja u izborni proces. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.