foto: Screenshot/Guardian

Gardijan piše o "separatističkom vođi bosanskih Srba"

"Dodik novim naoružanjem policije želi da zastraši protivnike pred izbore"

Poznati novinar Julian Borger, jedan od urednika Guardiana i autor knjige Krvnikov trag, objavio je tekst pod nazivom Pošiljka oružja bosanskim Srbima izaziva strah u EU.

"Nabavka nekoliko hiljada novih pušaka za policiju Bosanskih Srba izaziva zabrinutost zbog separatističkih namjera vlade u ovoj regiji i produbljivanja ruskog uticaja u podijeljenoj zemlji obilježenoj ekonomskom depresijom. Pošiljka od 2.500 automatskih pušaka iz Srbije trebala bi stići u 'srpsku polovinu Bosne' u martu, uoči otvaranja novog centra za obuku u kojem će svoju ulogu imati i savjetnici iz Rusije" piše Borger za Gardijan.

On ističe da oružje stiže u vrijeme kada je dugoročna stabilnost Bosne pod znakom pitanja, te podsjeća kako je Dejtonski mirovni sporazum okončao sukob u BiH prije nešto više od 22 godine, podijelivši zemlju u dva polu-autonomna dijela. 

"Sporazum je zaustavio ubijanje, ali je stvorio sistem kojim se nagradila etnička politika. Nacionalne stranke  čvrsto drže vlast u zemlji na svojim pojedinačnim teritorijama, a zemlja kojom dominira korupcija ima najvišu službenu stopu nezaposlenosti mladih u svijetu. Prije nekoliko dana Evropska komisija je predstavila novu Strategiju za regiju koja definiše put prema članstvu u EU, ali ostaje nejasno kako BiH može prevladati svoje duboke strukturne probleme" objašnjava autor.

"Policijsku jedinicu opremljenu novim naoružanjem koristiće separatistički vođa bosanskih Srba Milorad Dodik kako bi ojačao svoj položaj i zastrašivao protivnike pred oktobarske izbore – smatraju srpski aktivisti civilnog društva, bosanska vlada u Sarajevu i zapadni diplomati.

Prisutan je i dugoročni strah da bi Dodik mogao iskoristiti ove snage za svoje separatističke ciljeve, pod rizikom novog rata u regiji.Rusija, koja Dodika uvažava kao protivnika bosanskohercegovačkog članstva u NATO-u, iskazuje snažnu potporu ovom srpskom separatisti koji se od 2014.  godine najmanje šest puta susreo s Vladimirom Putinom", piše Julian Borger.

Ovaj novinar navodi i da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko, izrazio zabrinutost povodom ovog naoružavanja, smatrajući da će, kad jedna strana dobije novo oružje, i druga to htjeti. Incko je izjavio da u njegovoj matičnoj Austriji  policija ima samo 400 dugih cijevi, jer "normalnoj policiji ne treba više".

Autor podsjeća da je Dodik izjavio da se radi o naoružavanju policije u cilju borbe protiv terorizma: "To je sasvim legitimna akcija i nemamo što skrivati. Za 20 godina nismo imali pravo opremiti policiju, sada smo odlučili da to učinimo."  Ovo je izjavio u vrijeme kada je postavio vijenac na spomen obilježje Vitaliju Čurkinu, predstavniku Rusije u UN-u koji je prije dvije godine stavio veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti koja bi osudila masakr u Srebrenici 1995. kao genocid.

Takođe, Dodik je ostvario kontakte s grupom Noćni vukovi, ruskim motociklističkim klubom usko povezanim s Putinom, koji je pod američkim sankcijama zbog svoje paravojne uloge u sukobu u Ukrajini, piše Julian Borger za Gardijan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.