General Fogo: Prihvatamo neutralnost Srbije, svako ima pravo da izabere saveznike
Foto: N1

Srbija ima prijatelje na obje strane

General Fogo: Prihvatamo neutralnost Srbije, svako ima pravo da izabere saveznike

Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Džejms Fogo rekao je da NATO prihvata odlučnost Srbije da ostane neutralna, da je Srbija suverena država i ima svako pravo da izabere svoje saveznike.

Premijerka Srbije Ana Brnabić naglašava da Srbija ostaje vojno neutralna, ali spremna da razvije saradnju sa saveznicima u Partnerstvu za mir, te da je posvećena radu na zajedničkim projektima.

Admiral Fogo smatra da je vojna neutralnost dugoročno održiva za Srbiju.

"Naravno, Crna Gora postala je član na prošlogodišnjem samitu. Makedonija je u programu Partnerstvo za mir, a i prijavila se za članstvo u NATO-u. I nadam se da će postati član. Postoje zemlje poput Bosne i Gruzije, koje žele da postanu članice, a ima i drugih partnera, kao što su Srbija, Švedska i Finska, koje bi sad radije da ostanu partneri, da ne nastave prema punom članstvu u NATO-u. I to je u redu. Radimo mnogo stvari, upravo sam ugovorio nekoliko vježbi i nekoliko zajedničkih napora sa Srbijom, jer ona je dobar, stabilan i profesionalan partner NATO-a. Postoje i druge stvari koje možemo raditi. Potrebna nam je pomoć za odlučnu podršku u Avganistanu, a Vojska Srbije veoma je profesionalna i možda će moći da pruži obuku i misije podrške. Ali to je političko pitanje za vašu vladu, za vašeg predsednika, premijerku i ministra odbrane", rekao je Fogo za N1 Beograd.

On kaže da je Srbija suverena država i ima svako pravo da izabere svoje bilateralne prijatelje i saveznike, kao i multilateralne prijatelje i savjetnike, kao i da učestvuje na način koji vlada i predsjednik smatraju odgovarajućim.

"Zasad je to dobro funkcionisalo. Srbija je vojno neutralna. Međutim, pružila je sjajnu podršku u partnerstvu sa NATO-om i ima saveznike i prijatelje koji nijesu nužno i prijatelji NATO-a. Naravno, Srbija ima odnose s Rusijom. Tu sad postoji napetost kao rezultat nelegalnog pripajanja Ukrajine. Ranije smo razgovarali o tome. Ali Srbija se veoma pažljivo kreće tankom linijom u diplomatiji sa Zapadom i s Istokom, a i s Kinom. Mislim da je to pohvalno za Srbiju, da može imati prijatelje na obje strane. To dobro funkcioniše, pa mi ne smeta"., navodi admiral.

Na pitanje kako bi opisao bezbjednosnu situaciju na Kosovu, nakon ubistva Olivera Ivanovića, Fogo je rekao da je to užas, kome nije mjesto ni u jednoj demokratiji na svijetu.

"Gadi nam se takvo ponašanje. Mislim da treba pronaći počinioce, suditi im… I ako budu osuđeni, zatvoriti ih na dugo vremena. To je bilo ubistvo, a desilo se u regionu u kojem je u prošlosti bilo napeto. Imamo 4.000 ili više NATO trupa na licu mjesta u KFOR-u. KFOR ima odlične odnose s Vojskom Srbije. Obavljamo zajedničke patrole na administrativnoj granici prema sjeveru. Periodično komandant KFOR-a, general-major Kuoči, koji radi za mene, dolazi ovamo kako bi proveo vrijeme s vašim šefom odbrane, komandantom Generalštaba, generalom Dikovićem. Dakle, veza između Vojske Srbije i KFOR-a veoma je snažna, puna povjerenja. Kad je riječ o posledicama Ivanovićevog ubistva, otad je mirno i stabilno, a namjeravamo da tako i ostane. Možda će se iz tragedije otvoriti više dijaloga i postići veći napredak. Veoma mi je žao što je neko uzeo pravdu u svoje ruke i ubio Olivera Ivanovića. Ponavljam, treba ih uhvatiti, suditi im i smjestiti ih u zatvor, ako budu osuđeni. Ali nadam se da će ovo podstaći osjećaj hitnosti kod kosovskih Srba, kosovskih Albanaca i Srba da nastave razgovore, napreduju i održe mir u regionu", kazao je Fogo za N1.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.