Još dva slučaja obolijevanja od malih boginja
Ilustracija

IJZCG potvrdio

Još dva slučaja obolijevanja od malih boginja

Institut za javno zdravlje potvrdio je obolijevanje od morbila kod još dva pacijenta.

Kako se navodi u saopštenju, pacijent L.B. (2015.) hospitalizovan je u OB Nikšić i nevakcinisan je protiv morbila.

Epidemiološkim istraživanjem utvrđeno da je virusu bio izložen tokom dužeg boravka i bolničkog liječenja u Beogradu.

Takođe, pacijentkinja M.Š. (2017.) hospitalizovana je u Institutu za bolesti djece, zbog uzrasta nevakcinisana protiv morbila.

Epidemiološkim istraživanjem utvrđeno da je virusu bila izložena tokom dužeg bolničkog liječenja osnovne bolesti u Beogradu.

"Oba pacijenta su za sada stabilnih vitalnih parametara ali su zbog uzrasta, opasnosti od razvoja komplikacija kao i zbog spriječavanja daljeg širenja infekcije izolovani i hospitalizovani u teritorijalno nadležnim stacionarnim ustanovama. Epidemiološkim istraživanjem identifikovani su izvor infekcije kao i bliski kontakti tokom perioda zaraznosti. Uzimajući u obzir ranije dokazano oboljele, u Crnoj Gori je od početka godine infekcija virusom morbila dokazana kod ukupno pet pacijenta. U svim slučajevima radilo se o „uvozu“ virusa pri čemu lokalna transmisija morbila kod nas još uvijek nije registrovana", navode iz Instituta.

U Institutu za javno zdravlje svakodnevno se obrađuju klinički uzorci pacijenata sa osipnim groznicama. O rezultatima sprovedenih analiza i svim dodatno potvrđenim slučajevimaoboljevanja od morbila javnost će blagovremeno biti obavještavana.

"Trenutno se vakcinacija protiv malih boginja kao jedina specifična i jedina visokoučinkovita mjera prevencije uspješno sprovodi u svim godištima djece koja su predviđena za vakcinaciju ali i među odraslim stanovništvom koje je identifikovano da se nalazi pod povećanim rizikom kako od oboljevanja tako i od daljeg širenja virusa morbila. Postignuti nivo obuhvatava sa vakcinom protiv malih boginja na današnji dan iznosi 46,56% među djecom rođenom 2016. Posebno ohrabruje činjenica da je navedeni obuhvat za 3 procentnaviši u odnosu na obuhvate zabilježene prije sedam dana", navode iz Instituta.

Obuhvat djece rođene 2015. je 74,59% na nivou države.

"Porast obuhvata ukazuje da je značaj pravovremene vakcinacije i zaštite djece od morbila prepoznat od strane roditelja. Međutim, od posebnog je značaja dodatno unaprijediti obuhvate u svim generacijama predškolske djece jer će se isključivo na taj način stvoriti uslovikoji će onemogućiti epidemiju morbila među najosjetljivijima i najugroženijima tj. među malom djecom. Procjena je Instituta da i dalje postoji oko 8300 djece predškolaca, rođenih izmjeđu 2012, i 2016., koja nisu zaštićena od morbila i koja nose rizik od oboljevanja", zaključuje se u saopštenju Instituta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.