Završena zimska karnevalska svječanost

Spaljivanje Gospodara Marioneta, glavnog krivca za sve nedaće Kotora

Spaljivanjem ovogodišnjeg krivca za sve nedaće Kotorana u protekloj godini, Gospodara Marioneta na Maceu, a potom proglašenjem najuspješnijih karnevalaskih grupa te koncertom ,,Tri kvarta", ,,Who see" i italijanskog benda ,,Terraros" na glavnom gradskom trgu, juče su završene zimske karnevalske svečanosti.

Kako se čulo u optužbi, Gospodar Marioneta je kriv što nad gradom kao pauk crnu mrežu plete.

,,Vrlo je perfidna ta njegova igra - na žici vise tužne marionete, svaka se lutka vrti kao čigra. Neko odozgo snažno povlači konce, lutke pokorno klimaju glavama, pošto su sasvim pobrkali lonce-sve se preko naših leđa prelama. U taktu marša vrzino kolo pleše, lutke se klate i glupavo smiješe, ta igra traje već četvrt vijeka-izgleda da će trajati dovijeka", kazao je u svom obraćanju prežidente Slamnog suda Komunitadi kotorske prof dr Pravdoljub Potkupljenović zvani Ljiga.

Tužilac mr Narcis Umišljenović zvani Inkvizitor između ostalog kaže da se nad nama nadvija mrak sve veći i veći.

,,Deboto triest godina trpimo strašnu torturu, sistematski smo uništavani uru po uru, da bi tu strašnu sudbinu doživjeli do samog kraja snaga su nas doveli. Da se naša zemlja , iako je siromašna mala, dio po dio na inkant raspadala, da smo dozvolili da narod strašno osiromaši, i da se svako svakoga plaši. Da mnogi ne znaju što bi danas jeli, a kad komarcu digneš nogu- ode i drob cijeli. A svime upravlja neko iz duboke sjene, neko ko nema namjere iskrene, neko ko vrlo vješto konce poteže i sve više nam konop o vratu zateže, a na kraju svakog konca toga stoji važna ruka ili noga, a glavni konac ide do glave njene - sve njih poteže taj gospodar iz sjene" - dodaje Umišljenović.

Branilac Vinopije Bumbić pak presudu ne uvažava jer se ovakvog suda užasava.

,,Ne znam odakle samozvanom Sudu ovolika prava i hrabrost da se napadne nekrunisana glava iz koje je potekla genijalna ideja svaka, kojoj nije ova dužnost bila laka, jer trebalo je imati hrabrosti dosta za ukloniti svakog nezvanog gosta. Posebno nisu slobodnomisleći bili dobrodošli pa su mnogi od njih kvragu pošli, ma vidim da vas je ostalo još mnogo i da vas je ovaj glupi narod pripomogo. Zato nikakvu odbranu neću iznositi i od vas nedostojnih milost prositi, već vama Gospodar kroz moja usta poručuje- zlo je vječito, pogotovo ako se daleko čuje" – rekao je branilac.

Predsjednik Slamnoga suda prof dr Pravdoljub Potkupljenović nije prihvatio argumente odbrane i "osudio je Gospodara Marioneta na smrt". "Osuđujem zato Gospodara marioneta da ovom narodu više ne smeta, neka se u velikom ognju spali i izgori da prestane zlo koje nas predugo mori" – poruka je predsjednika Slamnoga suda.

Tekst i foto: Radiokotor.info
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.