Picula: Vezati Crnu Goru sa Srbijom nije korektno
Tonino Picula

Strategija proširenja

Picula: Vezati Crnu Goru sa Srbijom nije korektno

Što se tiče Crne Gore postoji razlog za nezadovoljstvo jer je to država koja je najduže u procesu pregovora i najviše je napravila u regionu. Iako je Johanes Han kazao da EU zagovara princip regate, vezati Crnu Goru sa Srbijom nije korektno - kazao je u intervjuu Pobjedi evropski poslanik Tonino Picula.

 Ističe da ne bi bilo dobro da ta doza nezadovoljstva omete Podgoricu u reformama budući da možda može uspjehom pregovora omogućiti reviziju ovog plana - kaže Picula, koji je ujedno i vođa Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom. 

Komentarišući  usvojenu Strategiju proširenja kaže da je dokument sve pomalo razočarao.

" Dokument je pravljen dva po dva, Crna Gora i Srbija, Makedonija i Albanija, BiH i Kosovo. Tačno je da Crna Gora i Srbija pregovaraju, a neke zemlje nemaju ni status kandidata, ove dvije u sredini nemaju ni datum početka pregovora. I tačno je da je to dokument koji je razočarao sve pomalo. Zagovornici koji ne žele proširenje tvrde da se previše obećalo pogotovo rok do 2025.godine, jer smatraju da je svaka zemlja Zapadnog Balkana daleko od ulaska. Tu stoji i ono pitanje da ukoliko se ne dogode reforme u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala neće biti ni napretka. S druge strane, zemlje koje pregovaraju kao Crna Gora, koja je otvorila 30 poglavlja, ne može biti zadovoljna ovim vremenskim okvirom jer je to prebačeno u budućnost za Junkerovog nasljednika i tu se rađa frustracija, jer sada EU nije u stanju primiti pridošlice, dok većina zemalja iz regiona nije u stanju da savlada ono što se od njih opravdano očekuje u periodu od osam godina", kaže Picula.

Smatra da što se tiče Crne Gore, postoji razlog za nezadovoljstvo jer je to, podsjetio je, država koja je najduže u procesu i najviše je napravila.

"Johanes Han je kazao da EU zagovara princip regate, ali vezati Crnu Goru sa Srbijom nije korektno. Ali, Beograd ima očito na svojoj strani uticajne članice, a mora mu se dati EU perspektiva kako ne bi podlegao drugim uticajima. Sa tim se treba znati nositi. Ne bi bilo dobro da ta doza nezadovoljstva omete Podgoricu u reformama budući da dobro pregovara i možda može uspjehom pregovora omogućiti reviziju ovog plana.", kazao je Picula za Pobjedu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.