Danas se obilježava Dan evropskog broja za hitne situacije 112

Danas se obilježava Dan evropskog broja za hitne situacije 112

Dan jedinstvenog evropskog broja za pozive u hitnim situacijama 112 obilježava se danas u cilju skretanja pažnje javnosti na važnost sigurnosti i bezbjednosti u Evropi, kao i na značaj postojanja ovog broja posredstvom kojeg građani mogu dobiti pomoć u različitim hitnim situacijama, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Broj 112 predstavlja značajan resurs sistema zaštite i spašavanja Crne Gore koji funkcioniše od oktobra 2015. godine na čitavoj teritoriji zemlje, a osim Operativno komunikacionog centra 112 u Podgorici,  postoje i centri u Bijelom Polju i Baru.

Osim prepoznatljivih hitnih službi (policija, vatrogasci i hitna medicinska pomoć), OKC112 pri pružanju pomoći može angažovati i brojne druge službe ili operativne snage koje su svojom djelatnošću vezane za Sistem zaštite i spašavanja (Vojska, Uprava pomorske sigurnosti, Gorske službe spašavanja, ronioci, lovci, kajakaši).

Na osnovu utvrđenih standardnih operativnih postupaka, protokola ili sporazuma, OKC112 omogućava lociranje poziva u hitnoj situaciji, upotrebu aviohelikopterske jedinice u akcijama traganja i spašavanja kao i prevoz  timova koji sudjeluju u akcijama traganja i spašavanja, vatrogasaca, što je u nekim situacijama od izuzetnog značaja.

U prethodnih godinu dana građani su prepoznali značaj ovog broja na šta ukazuje i broj od 103 866 ostvarenih poziva, od čega je u 9485 slučajeva neophodan bio angažman raznih hitnih službi.

“Uvođenjem broja 112 Crna Gora je, na svom evropskom putu,  ispunila obavezu koja je sa stanovišta bezbjednosti značajna za sve njene građane, a pogotovo za turiste koji u nju dolaze i kojima uliva sigurnost i osjećaj bezbjednosti. U 2017. godini 47 turista je spašeno preko poziva OKC-u 112. Ovaj centar radi 24 časa, sedam dana u nedjelji, 365 dana u godini, a sposobnost zaprimanja hitnih poziva na stranim jezicima (engleski, italijanski, ruski i albanski ) značajna je podrška u naporima predstavljanja Crne Gore kao poželjne turističke destinacije”, navodi se iz MUP-a.

Ove godine Dan evropskog broja 112 za hitne situacije obilježen je prezentacijom centara u Bijelom Polju i Baru učenicima osnovnih škola, štampanjem letaka sa značajnim podacima o broju 112 i njihovom podjelom u štampanim dnevnim listovima.

U narednom periodu, pored samog unapređenja sistema, radiće se i na podizanju svijesti crnogorskih građana o značaju broja 112 kroz razne vidove edukacije.

Sistem 112 je sistem za prijem svih vrsta hitnih poziva utemeljen na jedinstvenom evropskom broju 112, uvedenom Odlukom Vijeća evropskih zajednica 1991. godine, a koji je jedinstvena ulazna tačka za sve hitne pozive preko kojeg građani i turisti koji su na proputovanju kroz EU mogu dojaviti svaku hitnu situaciju u kojoj su ugroženi ljudski životi, imovina ili životna sredina, čime se maksimalno skraćuje vrijeme reagovanja i unapređuje kvalitet odgovora nadležnih hitnih službi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.