Crna Gora ponosna na svoj međuetnički i međuvjerski sklad
Foto: Skupština CG

Novi susreti Brajovića u okviru Molitvenog doručka

Crna Gora ponosna na svoj međuetnički i međuvjerski sklad

U sklopu 66. nacionalnog molitvenog doručka predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović se obratio na skupu koji je bio posvećen zemljama Jugoistočne Evrope, u organizaciji kongresmena Roberta Aderholta.

Izražavajući zahvalnost na pomoći koju su SAD pružile Crnoj Gori na putu do članstva u NATO, predsjednik Brajović je iskazao spremnost naše zemlje da u duhu dobrosusjedskih odnosa i prijateljske saradnje, pomogne svim državama Zapadnog Balkana i prenese svoja iskustva iz procesa evropske i evroatlantske integracije, saopšteno je iz kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore.

"Inace, 66. nacionalni molitveni doručak koji se tradicionalno održava u Vašingtonu uz učešće predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i ove godine je okupio veliki broj američkih i svjetskih zvaničnika. Ovogodišnji molitveni doručak je protekao u znaku podsjećanja na osnivača ovog događaja Daga Hola, koji je preminuo prošle godine", navodi se u saopštenju.

U svom govoru predsjednik SAD Donald Tramp je ukazao na blisku vezu između vjere u Boga, slobode i američkog načina života.

„Kada amerikanci imaju mogućnost da žive u skladu sa svojim ubjeđenjima, da otvoreno govore o svojoj vjeri, i uče svoju djecu šta je ispravno, naše porodice se razvijaju, naša zajednica je uspješna i nema toga što naša nacija ne može da postigne.“ – između ostalog kazao je predsjednik Tramp.

Tokom odvojenih sastanaka sa senatorom Benom Kardinom i izvršnim potpredsjednikom Atlantskog savjeta Dejmonom Vilsonom predsjednik Brajović je istakao da članstvo Crne Gore u NATO jeste najveći uspjeh naše zemlje na vanjskopolitičkom planu koji štiti i jača sve tekovine referenduma o nezavisnosti, i od presudnog je značaja za stabilnost Crne Gore i bezbjednost njenih građana.

Kardin1

Kardin i Brajović

"Crna Gora je ponosna na svoj međuetnički i međuvjerski sklad, svoj odnos prema manjinama i politiku dobrosusjedskih odnosa. Evropska unija treba da slijedi primjer NATO –a i snažnije afirmiše politiku proširenja nagrađujući one koji su najviše odmakli na putu evropske integracije",  kazao je Brajović.

Tokom razgovora je posebno istaknuta neophodnost značajnog povećanja obima američkih investicija u našoj zemlji.

"Senator Kardin predstavio je Izvještaj Komiteta za vanjske poslove Senata koji se tiče Putinovog asimetričnog napada na demokratiju u Rusiji i Evropi, a u kojem je pažnja posvećena i Crnoj Gori. Istaknuto je zadovoljstvo reformama koje Crna Gora sprovodi, i naglašeno je da naša zemlje od svoje nezavisnosti vodi konzistentnu politiku posvećenu evroatlantskim vrijednostima i ujedinjenoj Evropi, što je potrebno stalno naglašavati i nagraditi", saopšteno je iz kabineta Brajovića.

Izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson je kazao da smatra izuzetno značajnim prisustvo predsjednika crnogorskog parlamenta na nacionalnom molitvenom doručku, jer Crna Gora i na taj način pokazuje svoj odnos prema američkim saveznicima.

Vilson

Vilson i Brajović

"U najboljem interesu obje države jeste njegovanje trajnog savezništva. U tom kontekstu pozdravio je spremnost  Crne Gore da nastavi da bude stabilan i pouzdan partner", saopšteno je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.