Evo zašto Britanci voze lijevom stranom
Foto: StockSnap/pixabay.com

Evo zašto Britanci voze lijevom stranom

Osim vozača u Velikoj Britaniji, oko 35 posto svjetske populacije vozi lijevom stranom ulice. Riječ je pretežno o zemljama koje su bivše britanske kolonije. Da li ste se nekad zapitali zašto je to tako?

Razlog je star nekoliko stotina godina, prije nego što su automobili uopšte izumljeni. piše Metro.co.uk

Kad god bi vitezovi u oklopu jahali drumovima, stanovništvo bi se sklanjalo na lijevu stranu jer se puna oprema ovih ratnika nalazila na njihovoj lijevoj strani.

Vitezovima je takođe bilo lakše da izvuku mač s desne strane ukoliko bi neko od prolaznika imao lošu namjeru.

Prvi vozači konjskih zaprega u Americi i Francuskoj počeli su da voze sa desne strane jer su sjedjeli na zadnjem lijevom konju, što znači da s lijeve strane nijesu mogli dobro da vide vozače koji im idu u susret.

Kada su SAD stekle nezavisnost od Velike Britanije, ovaj običaj postao je regulisan zakonom.

S obzirom na to da je u SAD počeo da se proizvodi sve veći broj automobila, bilo je logično da se u ostalim zemljama vozi na desnoj strani puta, jer su se volan i instrument-tabla nalazili na lijevoj strani, prenosi Radio Sarajevo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.