Brajović: Očekujem pritiske tokom izbora, mi smo spremni
Ivan Brajović

Predjsednik Skupštine za Glas Amerike

Brajović: Očekujem pritiske tokom izbora, mi smo spremni

Predsjednik skupštine, Ivan Brajović je gostujući u emisiji Otvoreni studio Glasa Amerike istakao da će Crna Gora najkasnije do 2025. godine postati članica EU, govorio je o položaju koji trenutno Crna Gora ima u tom procesu i mogućim ruskim pritiscima tokom izbora.

Brajović je prisustvovao tradicionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu. Osim toga, kako je kazao, imao je značajan broj razgovora sa senatorima i kongresmenima, tink tank organizacijama... 

"Moja namjera je bila da im što bolje predstavim dostignuća Crne Gore i moram da kažem da je značajan broj mojih sagovornika imao veoma dobre informacije o Crnoj Gori i naišao sam na prave pohvale kad je riječ o tome šta je Crna Gora sve uradila tokom ovih 12 godina, od 2016. godine i osamostavljivanja", kazao je Brajović za Glas Amerike.

On smatra da je vrlo važno da se to iskustvo iz crnogorskog prijema u NATO primijeni i za ulazak u Evropsku uniju. Naglašava da je poslije dugo vremena Crna Gora jedina samostalno primljena u NATO, a to dostignuće se cijeni i u evropskim integracijama.

Povodom izjave evropskog komesara Johanesa Hana, koji je dao okvirni rok do 2025. do kada se očekuje da naša zemlja postane članica EU, Brajović kaže da je Crna Gora najdalje otišla u evropskim integracijama kad je u pitanju Zapadni Balkan.

-Mi zaista želimo da se sve zemlje Zapadnog Balkana nađu jednog dana u Evropskoj uniji, ali mislimo da naša liderska pozicija i to što smo najviše odmakli, pretpostavljam da znači da ćemo i prvi ući. U svakom slučaju, koliko nam se u NATO žurilo, da to bude još juče, što bih rekao, važan nam je taj put do učlanjenja, a to znači da svakodnevno radimo na usvajanju evropskih standarda, da to ne zvuči demagoški da mi popravljamo standarde zbog kvaliteta života naših građana i računam da to može biti sasvim realan rok". kazao je.

Kada su u pitanju predsjednički izbori u aprilu, pitanje je kako će se Rusija postaviti, i da li će uraditi isto kao na parlamentarnim izborima  2016.

Brajović kaže da postoji jedna značajna razlika u odnosu na te izbore i da sad, kada je Crna Gora članica NATO-a, nije realno da se neko usudi da takav pokušaj napravi. A on svakako smatra da će određenih pritisaka biti, ali ističe da je Crna Gora na sve to spremna.

-Očekujem da ćemo imati mirne, korektne, demokratske izbore - zaključuje Brajović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.