CG: Banke neće ukinuti naplatu troškova obrade kredita
ilustracija

CG: Banke neće ukinuti naplatu troškova obrade kredita

Crnogorske banke neće ukinuti naplatu troškova obrade kredita jer za nju imaju realni, ali i zakonski osnov, poručeno je nakon sastanka guvernera Centralne banke sa direktorima crnogorskih banaka.

"Postoje krediti kod kojih uopšte nemamo taj trošak obrade, postoje krediti koji zahtijevaju pojačano angažovanje zaposlenih u banci. To je praksa svih banaka, ne samo u regionu nego i banaka u EU. Može se diskutovati oko visine te naknade i da li naknada treba da bude izražena u apsolutnom ili u procentualnom iznosu, ali to je druga tema", rekao je predsjednik udruženja banka Esad Zaimović, prenose Vijesti.

Tu temu je nedavno pokrenula Narodna banka Srbije, koja je, nakon presude Apelacionog suda u korist klijenta jedne banke, uputila dopis bankama da odrede fiksni iznos troškova obrade kredita.

Centralna banka Crne Gore, ipak, taj primjer neće slijediti.

"Dva su krupna razloga zbog čega u ovoj fazi tako nećemo postupiti. Prvi je da ne postoji sudska praksa u Crnoj Gori, i drugi je da ničim nije ugrožena finansijska stabilnost kroz ovaj aspekt troška. Moramo da iskažemo da mi imamo dobar trend u troškovom aspektu odobravanja kredita kod banaka u prethodnoj godini. Nama je jako važno da se taj trend nastavi...", rekao je guverner CBCG Radoje Žugić.

Dok se slična sudska praksa ne pojavi, banke mole klijente da vjeruju zakonima tržišta, a ne, kako kažu, spekulacijama u medijima.

"Da li ćemo zbog ovoga smanjivati, nisam siguran, zbog tekstova koji su objavljeni ili zbog špekulacija u javnosti, zasad ne vidimo potrebu da to uradimo. Ono što može vjerovatno nam uticati na promjenu te odluke su promjene uslova na tržištu. Poziv klijentima je da ne prihvataju sugestije sa strane, od nekih advokata koji bi možda željeli da stvore sebi posao i da ih klijenti angažuju, jer nisam siguran kakav će biti epilog tih sudskih postupaka", rekao je Zaimović, prenijele su Vijesti.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je juče da banke imaju pravo da naplate troškove obrade kredita i da se u ugovoru klijenta i banke o kreditu navode uslovi pod kojima se odobrava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.