Zbog nezakonitih hapšenja građani naplatili skoro 10 miliona eura
ilustracija

Za deset godina

Zbog nezakonitih hapšenja građani naplatili skoro 10 miliona eura

Na ime naknade štete prouzrokovane neosnovanim hapšenjem u proteklih deset godina Ministarstvo pravde je na ime postignutih sporazuma sa građanima isplatilo sumu od 1.420.199 eura.

Ta cifra, međutim, nije ni približna onoj isplaćenoj podnosiocima tih zahtjeva koji su se, ipak, odlučili da tuže državu i tako dobiju višestruko veći iznos – građani su zbog nezakonitog hapšenja u proteklih deset godina naplatili skoro 10 miliona eura štete.

Kako je Vikend novinama saopšteno iz Ministarstva, u 2017. godini podnijeta su 102 zahtjeva za naknadu štete, a zaključeno je svega 14 potpunih sporazuma o postojanju štete, vrsti i visini naknade zbog neosnovanog lišenja slobode. Na osnovu tih zaključenih sporazuma, isplaćen je iznos od 34.500 eura.

Prema mišljenju advokata Save Kostića, razlog zbog čega sve više građana koji su podnijeli zahtjev za nadoknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode odlučuje za privatnu tužbu, osim ekonomskog, je i taj da najčešće i ne dobiju odgovor od Ministarstva.

"Vrlo se često dešava da Ministarstvo uopšte i ne odgovori na taj zahtjev, a ako i odgovori ponuđeni iznos je uvredljivo mali za ono što su pretpjeli, stoga i ne čudi zašto se odlučuju da tuže državu. Moj klijent je, na primjer, zbog neosnovanih osam i po mjeseci pritvora privatnom tužbom dobio 21.000 eura. Zahtjev za nadoknadu štete po ovom osnovu je, naravno, shodno zakonu prvo podnio Ministarstvu pravde, ali odgovor nije dobio ni nakon tri mjeseca tako da se odlučio za privatnu tužbu", kaže Kostić.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.