Han: Posvećenost EU pristupanju Crne Gore - čvrsta i neupitna
Foto: Skupština.me

Prenio poruke iz Strategije o proširenju EU

Han: Posvećenost EU pristupanju Crne Gore - čvrsta i neupitna

Evropski komesar za politiku evropskog susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han danas je, na prvoj zajedničkoj sjednici Odbora za evropske integracije i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, prenio poruke iz Strategije “Vjerodostojna perspektiva proširenja i pojačana saradnja EU sa Zapadnim Balkanom".

Evropski komesar istakao je da je ovo istorijski trenutak za Crnu Goru, zemlje Zapadnog Balkana, regiona i Evrope. Prije nekoliko dana Evropska komisija je predstavila Strategiju koja potvrđuje da je posvećenost EU pristupanju Crne Gore čvrsta i neupitna, naglasio je Han i dodao da Zapadni Balkan ima zajedničko nasljeđe i istoriju i da je budućnost definisana zajedničkim mogućnostima i izazovima.

On je ocijenio da je Strategija za Zapadni Balkan nacrtala skicu puta kako bi Crna Gora bila spremna za članstvo u perspektivi 2025. godine, kao i da taj put zavisi isključivo od objektivnih zasluga i rezultata Crne Gore. „Veoma sam zahvalan što Crna Gora predstavlja primjer na drugom ključnom kriterijumu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje i što je već ostvarila dobar napredak u pristupnim pregovorima”, kazao je evropski komesar dodajući da se raduje daljem napretku Crne Gore.

Evropski komesar Han je istakao na kraju spremnost nastavka podrške EU Crnoj Gori dok će sama EU, kako je rekao, biti institucionalno i finansijski spremna da prihvati nove države članice kada ispune uslove.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović konstatovao je da Strategija daje uvid u opšte smjernice za brži proces integracije država regiona, naglašavajući prioritetne oblasti za sprovođenje reformi i unaprjeđenje postojećeg stanja.

Vuksanović je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je integracija Zapadnog Balkana visoko kotirana na evropskoj agendi, što predstavlja šansu i podsticaj Crnoj Gori.

Predsjednik Odbora za evropske integracije dodao je da posebno ohrabruje što je sa više evropskih adresa istaknuto da Crna Gora, na osnovu dosadašnjih rezultata, predstavlja kormilara EU integracija, što, kako je naglasio, zavređuje povjerenje i podršku država članica EU. „Vjerujem da zajedničkim djelovanjem, kroz investiranje u države kandidate i otvaranje vrata novim članicama, EU može da ostane uspješan projekat i time potvrdi jedinstvo kao osnovnu vrijednost, ostvarujući tako ideju da svaka evropska država bude članica Evropske unije“, zaključio je Vuksanović.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić Strategiju proširenja EU vidi kao snažnu promociju ideje evropske integracije, sa ciljem da je svi zajedno učinimo aktuelnijom i kredibilnijom. „Mi u Crnoj Gori smatramo da je upravo nova energija u politici proširenja ključ rješenja za dugoročnu održivost evropskog jedinstva, ali i za podizanje integracionog entuzijazma zemalja Zapadnog Balkana“ naglasio je Nikolić i dodao da učlanjenje Crne Gore do 2025. godine, kako je Strategijom notirano, predstavlja ambiciozan, ali izvodljiv plan.

Nikolić je kazao da posebno raduje činjenica što je Evropska komisija u svojoj Strategiji jasno ukazala da će zadržati, za Crnu Goru posebno važan princip vrednovanja individualnih zasluga kandidata za članstvo, te da će pojačati svoje prisustvo u zemljama Zapadnog Balkana, kao nužni preduslov za njegov dalji razvoj.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike istakao je da vjeruje da će Crna Gora uspješno savladati sve izazove na preostaloj dionici evropskog puta, te da će uz dobro i partnersko razumijevanje sa prijateljskim zemaljama unutar EU i saradnjom sa institucijama Evropske unije, ispuniti svoje obaveze i prije datog roka pristupiti evropskoj porodici naroda. „To je naš državni prioritet“, zaključio je Nikolić.

U nastavku sjednice prisutnima su se obratili i ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Evropskom komesaru pitanja su postavljali članovi dva skupštinska odbora, predstavnici poslaničkih klubova, zainteresovani poslanici kao i predstavnici pozvanih nevladinih organizacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.