Blažić: Poštovati stečena prava majki sa troje i više djece i proširiti to pravo na sve majke
Blažić, foto:PR Centar

Predlaže društeveno pomirenje i stvaranje Vlade nacionalnog jedinstva

Blažić: Poštovati stečena prava majki sa troje i više djece i proširiti to pravo na sve majke

Prof.dr Đorđije Blažić poručio je da će, ukoliko bude izabran za predsjednika Crne Gore, koristiti sva ustavna i zakonska ovlašćenja bez kompromisa i uticaja bilo koje političke partije.

Blažić je danas na pres konferenciji u PR Centru  kazao da je kao predsjednički kandidat, građanin i pedagog zabrinut nad stanjem u zemlji i budućnošću mladih generacija, zbog čega, kako je istakao, predlaže opciju društevenog pomirenja i konsenzusa stvaranjem Vlade nacionalnog jedinstva.

Takva Vlada, kako je istakao Blažić, bila bi očišćena od „zaostalih partijskih kancera koji razaraju zdravo tkivo ovog društva“.

„Takva Vlada bila bi sastavljena od sposobnih i mladih predstavnika svih parlamentarnih partija, drugih relevantnih političkih činilaca i eksperata za pojedine oblasti društvenog života.Takva Vlada predstavljala bi instrument pomirenja, ali i način da svi politički akteri podijele odgovornosti za sudbinu zemlje i budućnost novih generacija“, poručio je Blažić. 

Prema njegovim riječima, takva Vlada nesmije biti vulgarizovana “Prelazna Vlada” koju su, kako je naveo, građanimali prilike vidjeti „u najružnijem svijetlu kao “podjelu” plijena njenih aktera i opstrukcija vladajućih oligarhija“.

„Takva Vlada nacionalnog jedinstva imala bi tranzicioni karakter i obezbijedila bi uslove za održavanje prvih fer i demokratskih parlamentarnih izbora, čiji bi rezultati relaksirali naelektrisanu političku atmosferu i vratili jedinstvo koje nam je danas potrebno više nego li ikada do sada“, ocijenio je Blažić. 

On smatra da bi takva Vlada predstavljala najbolju šansu društvo složno krene naprijed i, kako je naveo, odgovori izazovima nedovršenog projekta modernizacije i neophodnih evropskih reformi. 

„Uz Vladu nacionalnog jedinstva, imali bismo na raspolaganju kompletne kapacitete potrebne da se izvrše suštinske promjene koje stanovništvo Crne Gore priželjkuje već čitave tri decenije. Takva Vlada bi, napokon, imala nesumnjivu podršku cjelokupne međunarodne zajednice i uspjela bi da normalizuje narušene odnse sa relevantnim akterima na svjetskoj politčkoj sceni“, istakao je Blažić. 

Ali ni takva Vlada, kako je rekao, ne bi odgovorila izazovima ukoliko bi istrajala na kontinuitet „partitokrasko-oligarhijske vladavine tj. sistema partijskih privilegija i partijskog zapošljavanja“.

„Kao predsjedniku Crne Gore, primarni cilj će mi biti da vratim od partija oteti ustavni suverenitet onima kojima i pripada -  građankama i građanima Crne Gore. Insistiraću da se pod zakonodavnu kontrolu stave svi državni organi koji sada nijesu pod zakonodavnom kontroloma od Skupštine Crne Gore, Vlade, Predsjednika Crne Gore i dijelom Ministarstava i drugih organa uprave“, poručio je Blažić.

Blazic3

Foto:PR Centar

Kako je istakao, beskompromisno će koristiti do sada potpuno zanemarena ustavna ovlašćenja predstavljanja Crne Gore u zemlji i inostranstvu, jačanje vladavine prava, ljudskih prava i sloboda.

„Beskompromisno ću koristiti i institut predsjedničkog ukaza i prava suspenzivnog veta u svrhu kontrole izvršne vlasti, koja se otela ustavnoj kontroli i izdigla iznad svoje ustavne pozicije i partijski poklopila sve državne organe, makar se to radilo i o Vladi nacionalnog jedinstva“, naveo je Blažić. 

On je najavio da će insistirati na redukciji sredstava opredijeljenih za finansiranje političkih stranaka i njihovo preusmjeravanje na socijalne potrebe stanovništva. 

„Posebno mjesto među njima mora pripasti poštovanju stečenih prava majki sa troje i više djece, ali i poštovanje principa jednakosti proširenjem tog prava na sve majke u Crnoj Gori, bez obzira na broj djece koje odgajaju ili su odgajile“, poručio je Blažić.

Menadžer kampanje, Srećko Crnogorac, rekao je da vizuelni identitet kampanje odražava njene osnovne principe, a da je osnovni slogan kampanje „Biraj pravdu“.  On je ocijenio je da je izbor Blažića za predjedničkog kandidata „plaši mnoge“, zbog čega, kako je naveo, nastoje da marginalizuju njegovu kampanju.

„Naš program je jednostavan i svima razumljiv. I to je izbor njihovog straha. On je vođen osnovnom regulativnom idejom pravde, čiji je izostanak iz društvenog života, osnovni razlog svih naših nedaća, jer kada majke nemaju stečena prava, kada građani gube svoju neotuđivu imovinu, kada građani nemaju osnovno ljudsko pravo na rad, kada studenti nemaju pravo na znanje, to je vapaj da napokon bude pravde u zemlji“, istakao je Crnogorac.

Predstavnica majki sa troje i više djece, kojima su ukinute naknade, Maja Jovović, kazala je da joj je vlast u Crnoj Gori oduzela pravo na rad zatvorivši fabriku u kojoj je radila, muževljevu penziju i pravo na nadoknadu, navodeći da je ostala bez primanja.

„Kad sam izašla da se pobunim za svoje doživotno pravo, upoznala sam profesora Blažića koji je danonoćno bio uz majke, koje su štrajkovale pred Skupštinom braneći pravo na nadoknadu, koju nam je u jednom trenutku ova država dozvolila. Upoznavši profesora Blažića, danas sam ovdje da svim srcem podržim profesorovu kandidaturu“, istakla je Jovović.

Danijela Đurišić iz Građanske inicijative „Za nas“kazala je da su nju i njenu porodicu prošle godine, u borbi da povrate porodičnu imovinu u Jerevanskoj ulici, podržali rijetki građani, „uglavnom oni koji su sami žrtve sistema u kojem živimo proteklih 30 godina“.

„Bili su sa nama i rijetki političari, oni su dolazili kad su bili pozivani, a Đorđije je prilikom prvog našeg susreta kada smo svoja prava branili na ulici našao vremena da u dva sata ujutro dođe da pruži podršku mojoj porodici i ponudi savjete kao veliki stručnjak. Vjerujem da će Đorđije Blažić šansa za Crnu Goru koja ne smije da se propusti“, navela je Đurišić.

Od ponedeljka će krenuti predsjednički karavan u obilazak 23. opštine, čiji je cilj promocija predsjedničkog kandidata i potpisa podrške, kao i da će biti otvorene kancelarije u pet crnogorskih gradova.

PR Centar

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.