Politika: Obrt u slučaju pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi
Vuk Drašković

Berček 15 godina tražio provjeru krvne grupe

Politika: Obrt u slučaju pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi

Novi dokaz ne može da ospori činjenice, desetine izjava svJedoka, priznanja nekih okrivljenih i mnogobrojne materijalne tragove na osnovu kojih je doneta presuda za slučaj „Budva”, kaže advokat Nikola Barović

Originalna ljekarska potvrda na kojoj piše da je krvna grupa Branka Berčeka AB plus, mogla bi da označi obrt u jednom od najznačajnijih sudskih postupaka za političke zločine iz vremena Slobodana Miloševića – pokušaj atentata na Vuka Draškovića, lidera SPO u Budvi, kao i ubistvo Ivana Stambolića.

Ukoliko bi zbog ovog dokumenta sud ponovo otvorio sudski proces na koji je tačka stavljena prije više od decenije, to bi bila odluka bez presedana u pravnoj praksi. Ipak, malo je vjerovatno da bi ovaj dokaz mogao da ospori sve što je do sada utvrđeno o ovom događaju, piše Politika.

Specijalni sud je najprije odbio zahtjev odbrane da se zbog pojave novih dokaza poništi presuda prema kojoj je Berček osuđen na ukupno 40 godina zatvora, kao osoba koja je pucala u Draškovića i kao direktni počinilac likvidacije Ivana Stambolića.

Uslijedila je odluka Apelacionog suda, kojom se Specijalnom sudu nalaže da ponovo razmotri mogućnost novog suđenja.

Podatak o krvnoj grupi, kao nova činjenica, pojavio se u trenutku kada je Berček već 15 godina iza rešetaka.

On služi kaznu u Zabeli, najobezbjeđenijem zatvoru u Srbiji. Zvuči neshvatljivo da se ovaj lako provjerljiv dokaz pojavio pred sudom tek sada. Zanimljivo je i to da je on još na suđenju, koje je počelo 2004. godine, predlagao da sud provjeri njegovu krvnu grupu.

Poricao je da je pucao u Draškovića i tvrdio da krv nulte krvne grupe, koja je, uz barutne čestice, nađena na rukavicama navodnog atentatora, nije njegova.

Izvor:Politika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.