Da li je zdravo jesti snijeg?
ilustracija

Da li je zdravo jesti snijeg?

Istraživanje jednog rumunskog univerziteta pokazalo je da je bezbjedno jesti snijeg star najviše pola dana.

Posle dva dana snijeg više nije jestiv.

U svrhu istraživanja, naučnici su skupilli snijeg iz parka i s kružnog toka u gradu u centralnoj Rumuniji u januaru i februaru i stavili ga u hermetički zatvorene i sterilne posude. Zatim su pokušali da u njima uzgaje bakterije i plesni.

Istraživanje se odvijalo na temperaturama od -1,1 do -17,4 stepena u gradu Mjerkurea Kjuč, jednom od najhladnijih u Rumuniji.

Posle jednog dana, u januaru je bilo pet bakterija po milimetru, dok ih je u februaru bilo četiri puta više.

"Veoma svjež snijeg ima veoma malo bakterija. Posle dva dana ima ih na desetine", rekao je profesor Ištvan Mat, jedan od autora studije, i dodao da broj mikroorganizama raste zbog nečistoće u vazduhu.

Mat je rekao da je ideju dobio kad je vidio svoju djecu kako jedu snijeg.

"Ne preporučujem ljudima da to rade, samo kažem da se od male količine neće razboljeti", kaže on.

To je prvi eksperiment te vrste u Rumuniji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.