FORCA: Odluka DIK-a neustavna

FORCA: Odluka DIK-a neustavna

Odluka Državne izborne komisije kojom je Bošnjačkoj stranci (BS) dodijeljen odbornički mandat, a oduzet Forci nije u skladu sa Ustavom, i principom afirmativne akcije, saopšteno je iz Nove demokratske snage Forca.

Forca će se, kako su kazali, podnijeti žalbu Ustavnom sudu Crne Gore, protiv odluka kojima se "ide na štetu albanskog naroda kao manjinskog naroda u Crnoj Gori".

Iz te stranke su kazali da takva odluka predstavlja presedan u izbornoj praksi jer se izborni zakon tumači u korist jedne manjinske nacionalne zajednice, a na štetu druge manjinske nacionalne zajednice.

"Smatramo da se radi o odluci koja nema utemeljenje u Ustavu Crne Gore i izbornom zakonodavstvu Crne Gore, jer ova odluka nije u skladu sa principom afirmativne akcije propisanim čl.79 Ustava CG", kaže se u saopštenju Force.

Ocjenjuje se da je to politička odluka kojom se želi oslabiti pregovaračka pozicija albanskih nacionalnih partija u postizbornom procesu formiranja vlasti u Ulcinju.

Navodi se da to nije u skladu sa voljom birača koji su ubjedljivu podršku za upravljanjem gradom dali albanskim nacionalnim partijama, a najviše Forci.

"Forci, kao nacionalnoj partiji koja godinama ima stabilno biračko tijelo, djeluje bez ikakvih unutrašnjih sukoba i podjela, zbog čega i uživa veliku podršku građana, i u narednom periodu će biti ključni politički subjekat u formiranju nove vlasti i upravljanju Opštinom Ulcinj", navodi se u reagovanju Force.

Iz te partije su kazali da će preko ovlašćenih predstavnika u Opštinskoj izbornoj komisiji insistirati da se ispitaju i ostale izborne neregularnosti na koje je ukazano i tokom izbornog dana, a koje su predmet prigovora od strane različitih političkih subjekata.

"A sve u cilju zaštite prava slobodnog glasa građana, koje je tokom izbornog dana bilo ozbiljno ugroženo od strane pojedinih političkih subjekata i pojedinaca oko njih, koji su raznoraznim pritiscima pokušali da utiču i uticali na slobodnu izbornu volju građana", kazali su iz Force.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.