Brajović sa američkim zvaničnicima: Transatlantsko savezništvo ponovo u fokusu pažnje SAD
Foto: Skupština.me

Brajović sa američkim zvaničnicima: Transatlantsko savezništvo ponovo u fokusu pažnje SAD

Transatlantsko savezništvo ponovo se našlo u fokusu pažnje Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je ujedno bio i poziv za buđenje i jačanje svijesti o potrebi njihovog snažnijeg prisustva u regionu, ocijenjeno je u razgovoru predsjednika Skupštine Ivana Brajovića sa američkim zvaničnicima.

Kako je saopšteno iz Skupštine, njena delegacija je drugog dana boravka u SAD, uoči Molitvenog doručka u Vašingtonu, imala brojne susrete.

Brajović se sastao sa predsjednikom Helsinške komisije, senatorom Rodžerom Vikerom, izvršnim direktorom Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) Džonom Hamreom i predsjednicom Njemačkog Maršalovog Fonda SAD, Karen Donfrid.

Brajović je, kako se navodi, imao sastanak i u Heritidž fondaciji, a učestvovao je i u dijelu aktivnosti organizovanih u okviru 66. Nacionalnog molitvenog doručka.

„U svim razgovorima je istaknuta važnost nastavka aktivnog angažmana SAD na daljem jačanju transatlantskih veza i saradnje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, kada je riječ o integracionim procesima, Brajović naglasio značaj snažnije afirmacije „principa regate“ kako bi se na pravi način stimulisali pozitivni promjeri, kao što je to bilo u slučaju prijema Crne Gore u NATO.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Viker je ohrabrio Crnu Goru da istraje na putu reformi, posebno u oblasti vladavine prava, dok je dr Džon Hamre, koji je bio i zamjenik 26. sekretara odbrane SAD, ocijenio članstvo Crne Gore u NATO višestruko značajnim.

„Transatlantsko savezništvo ponovo se našlo u fokusu pažnje SAD-a, a to je ujedno bio i poziv za buđenje i jačanje svijesti o potrebi snažnijeg prisustva SAD u regionu“, navodi se u saopštenju.

Karen Donfrid, koja je obavljala dužnost glavne savjetnice predsjednika za Evropu u administraciji predsjednika Obame, kazala je da su prepoznati napori koje je Crna Gora uložila kako bi postala članica NATO, što je bilo u fokusu pažnje s obje strane Atlantika.

Potpredsjednik Skupštine, Branimir Gvozdenović, koji se nalazi u delegaciji Skupštine, imao je odvojene susrete sa senatorima Rojem Blantom i Džoom Mansinom, kao i kongresmenima Majkom Dojlom, Rendijem Haltgrenom i Rodžerom Maršalom.

„Gvozdenović je dodatno istakao značaj članstva Crne Gore u NATO ne samo za našu zemlju, već za čitav region, naročito u kontekstu potrebe slabljenja uticaja ideja na Balkanu baziranih na protivljenju zapadnim vrijednostima“, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.