Cilj da se povuče što više sredstava kroz evropske fondove
Foto: Gov.me

Cilj da se povuče što više sredstava kroz evropske fondove

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je danas u radu sjednice Odbora za evropske integracije na kojoj je razmatrana i prihvaćena Informacija o programima podrške Evropske unije Crnoj Gori za 2017. godinu.

Ministar je istakao da je tokom 2017. nastavljeno s finalnim aktivnostima na projektima koji se sprovode u okviru Ipe I (2007-2013) i radom na pripremi i sprovođenju dijela projekata obuhvaćenih programima Ipe II (2014-2020).

Istakao je da su u 2017. potpisani finansijski sporazumi za godišnje akcijske programe za 2016. i 2017, te za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju (Ipard II). Podsjetio je da je, tokom prethodne godine potpisano i svih sedam finansijskih sporazuma za programe prekogranične i transnacionalne saradnje. Naglasio je da su u toku razni pozivi za prekogranične programe koji nude velike mogućnosti za institucije na lokalnom i pograničnom nivou.

Govoreći o podršci za infrastrukturu, ministar je istakao da je Crnoj Gori odobreno dodatnih preko 20 miliona eura za projekte u putnoj, željezničkoj infrastrukturi, kao i za životnu sredinu, što je veoma bitno jer se pokazalo da crnogorske institucije imaju kapacitete privući i dodatna sredstva, osim onih koja su planirana fiksno za svaku godinu kroz Ipu. Ukazao je i na odličnu saradnju na ekspertskom nivou jer su institucije državne uprave sarađivale s gotovo 200 stručnjaka iz država članica EU tokom 2017.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrian Vuksanović je istakao da predstavljeni izvještaj pokazuje da je Crna Gora uspješna u realizaciji projekata prekogranične saradnje, posebno kroz Zapadnobalkanski investicijski okvir, u sklopu kojeg je nastavljeno i započeto devet nacionalnih projekata, vrijednih preko 13 miliona eura. Podsjetio je da Odbor za evropske integarcije, kroz aktivnosti na približavanju pregovaračkog procesa, obilazi predstavnike opština s ciljem razmjene mišljenja o iskorištenosti sredstava iz evropskih fondova, te da su imali priliku da vide koliko je važno jačati kapacitete na lokalnom nivou. Poručio je da je cilj da se zajedničkim djelovanjem, na državnom i lokalnom nivou, uz izgrađene kapacitete i dobre ideje, povuče što više sredstava, od 270 miliona eura koliko je na raspolaganju u aktuelnoj finansijskoj perspektivi.

Istaknuto je da je, tokom 2017, najveći dio evropskih sredstava iskorištena za projekte u oblasti saobraćaja, demokratije i upravljanja, poljoprivrede i ruralnog razvoja, te zapošljavanja i socijalne politike.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.