Republika Srpska prodaje odmaralište u Hrvatskoj
Foto: Capital.ba

Republika Srpska prodaje odmaralište u Hrvatskoj

Investiciono razvojna banka Republike Srpske pozvala je zainteresovane kupce da po početnoj cijeni od 296.395 KM kupe devastirano odmaralište sa zemljištem u Lukoranu u Hrvatskoj.

IRB je prodaju pokrenula nakon što je Vlada RS krajem prošle godine dala saglasnost za prodaju ovog objekta veličine 1003 metra kvadratna, ali i stana u Beogradu koji se trenutno koristi kao poslovni prostor, prenosi poslovni portal "Capital.ba".

Zainteresovani za odmaralište na hrvatskom ostrvu Ugljan trebaju da na račun Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS uplate depozit u iznosu od 29.639 KM ili 15.154 eura. Ponude, kako stoji u pozivu IRB RS, mogu se dostaviti do 27. februara.

Zanimljivo je to da je uz poziv IRB-a objavljena vrlo štura dokumentacija o ovom objektu, a ne postoji ni fotografija nekretnine koja je na prodaju. Sve što se može naći jesu instrukcije za plaćanje depozita, izvodi iz zemljišne knjige i katastarskog plana i ponude za fizička i pravna lica.

Inače, rezultati Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu Republike Srpske su izuzetno "tanki" jer je od osnivanja IRB u okviru koje djeluje 2006. godine do danas uspio da inkasira samo 355.221 marku.

Ovo tijelo u okviru IRB RS upravlja isključivo imovinom preduzeća koja su je prilikom izrade programa privatizacije svrstala u pasivni podbilans. Ta imovina, kako su mediji pisali krajem prošle godine, nije bila predmet privatizacije, jer novi vlasnici preduzeća sa njom ne mogu upravljati zbog toga što se nalazi izvan teritorije RS.

Do sada je, kako su iz Fonda tada naveli, prodato svega osam nekretnina iz pasivnog podbilansa, a novac je usmjeren u Fond za razvoj i zapošljavanje RS za povećanje osnovnog kapitala.

IRB raspolaže sa još pet nekretnina van granica Republike Srpske, koje su veće vrijednosti u odnosu na one koje su do sada prodate. Riječ je o poslovnom prostoru u Beogradu, devastiranom odmaralištu Rudnika željezne rude Ljubija u Rogaškoj Slatini, te tri nekretnine u Biogradu na Moru u Hrvatskoj.

Od 2005. godine pokretani su i mnogi sudski procesi za nezakonitu prodaju imovine Republike Srpske u inostranstvu, čime je ona oštećena za desetine miliona KM.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.