Hrana može da utiče na rast i širenje ćelija raka po organizmu
ilustracija

Hrana može da utiče na rast i širenje ćelija raka po organizmu

Da zdravlje na usta ulazi znamo odavno, međutim, naučnici Univerziteta Kembridž došli su do novih potvrda da hrana može da utiče na rast i širenje ćelija raka po organizmu.

Sve je više nesumnjivih potvrda da ono što nam je u tanjiru može da izmijeni tok rasta kanceroznih ćelija i širenje raka, tvrde eksperti sa Kembridža, piše Bi-Bi-Si.

Istraživanje sprovedeno na životinjama pokazalo je da tumor dojke nije mogao da napreduje bez aminokiseline asparagina kojeg ima u špargli, živinskom mesu, morskim plodovima i mnogim drugim namirnicama.

Studija, koju su sproveli stručnjaci sa Kembridža, izvedena je na miševima koji su imali agresivni oblik raka dojke. Miševi bi obično umrli za nekoliko nedelja jer bi se tumor proširio na cijelo tijelo, ali su im naučnici davali hranu koja ima nizak nivo asparagina ili ljekove koji blokiraju ovaj sastojak, pa se tumor nije širio.

„Ovo je velika šansa za one kod kojih se teško pronalazi gdje se rak nalazi“, istakao je profesor Greg Hanon, prenosi RTS.

Univerzitet u Glazgovu, prošle godine, sproveo je istraživanje čiji rezultati su pokazali da je bez unosa aminokiselina serina i glicina razvoj lmifoma i raka crijeva bio je znatno usporen.

„Pronalazimo sve više dokaza da određene vrste raka zavise od određenih sastojaka koje unosimo ishranom. Nadamo se da ćemo modifikovanjem ishrane pacijenta ili upotrebom ljekova koji mijenjaju način na koji ćelije tumora mogu pristupiti određenim sastojcima u budućnosti moći da poboljšamo rezultate terapije“, zaključio je Hanon.

Početna faza tumora nije smrtonosna. Tek kada nastupi metastaza tada bolest postaje smrtonosna.

Da bi mogle da putuju po tijelu ćelije raka moraju da prođu koroz velike promjene - moraju da nauče kako da „izađu" iz tumora, da prežive u krvotoku i dođu do određenog dijela tijela gdje se dalje razvijaju. Naučnici su uvjereni da veliku ulogu u ovom procesu ima asparagin.

Budući da ove pravilnosti tek treba da budu potvrđena kod ljudi, naučnici ne savjetuju izbjegavanje namirnica sa asparaginom, a i izuzetno ga je teško izbjeći pa ćemo najvjerovatnije morati da sačekamo ljekove koji ga blokiraju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.