Han: EU neće uvoziti neriješena statusna pitanja
Johanes Han, foto:Anadolija

Beograd

Han: EU neće uvoziti neriješena statusna pitanja

Evropska unija neće odobriti članstvo nijednoj zemlji koja ima neriješena statusna pitanja, a da bi pristupila EU, Srbija mora da usvoji i primijeni pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom, kao i da riješi otvorena bilateralna pitanja, izjavio je danas evropski komesar za politiku proširenja i susedsku politiku Johanes Han, koji boravi u posjeti Srbiji.

Na konferenciji "Strategija za Zapadni Balkan - Otvaranje puta ka pristupanju EU" u Beogradu, Han je istakao i da put ka evropskim integracijama zahtijeva podršku i pomoć svih aktera u društvu - kako političara, tako i civilnog društva, medija i biznismena.

"Iako 2025. godina predstavlja samo indikativni rok za ulazak u EU, teški izbori moraju biti napravljeni sada. Ukoliko zemlja ispuni određene kriterijume, mogla bi da bude spremna za članstvo u EU", dodao je Han, javlja Anadolija.

Evropski komesar je najavio i da će EU povećati svoju podršku zemljama kandidatima za poboljšanje šest oblasti koje su predviđene Strategijom EU prema Zapadnom Balkanu, objavljenom u utorak 6. februara, a to su: vladavina prava, bezbjednost i migracije, povezanost, digitalna agenda, pomirenje i dobrosusjedski odnosi. 

On je ocijenio i da bi Evropa trebalo da bude mnogo sigurnija u svoju snagu, istakavši da je jasno da budućnost Evropske unije čini više od 27 članica. 

Upitan o nezadovoljstvu koje je objavljivanje Strategije EU prema Zapadnom Balkanu izazvalo na Kosovu, gdje je ocijenjeno da je Strategija destimulišuća za nastavak evropskog puta, Han je konstatovao da Strategija treba da bude viđena kao motivacija za Kosovo da radi na pravno-obavezujućem sporazumu s Srbijom, a koji vodi ka normalizaciji odnosa između dvije zemlje. 

"Takođe, nije samo u interesu Srbije, već i u interesu Kosova da nađe rješenje", dodao je. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.