Najveća akcija ikada u sajber kriminalu, hapšenja i na Kosovu i Srbiji
ilustracija

Međunarodna mreža napravila štetu od oko 530 miliona dolara.

Najveća akcija ikada u sajber kriminalu, hapšenja i na Kosovu i Srbiji

Američko pravosuđe saopštilo je da je podiglo optužnice protiv 36 osoba zbog međunarodne mreže za krađu ličnih podataka na internetu, posebno bankarskih kartica, i dodalo da su hapšenja između ostalog sprovedena i u Srbiji i na Kosovu.

Procjenjuje se da je ta međunarodna mreža napravila štetu od oko 530 miliona dolara.

Američko Ministarstvo pravosuđa navelo je da je 13 osumnjičenih privedeno u SAD, Australiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, na Kosovu i u Srbiji.

"Ta krivična gonjenja i privođenja spadaju među najveće ikada u sajber kriminalu", izjavio je zvaničnik američkog ministartsva Džon Kronan, prenosi N1 pozivajući se na agencije.

Međunarodnu mrežu Infraud osnovao je u oktobru 2010. godine Ukrajinac Svjatoslav Bondarenko (34), koji je djelovao pod raznim imenima - Obnon, Rektor ili Helkern. Bondarenko još nije priveden.

Ta mreža sa sloganom "In Fraud We Trust" (Verujemo u prevaru) povezivala je potencijalne kupce sa sajtovima prodaje kako bi mogla da dođe do ličnih bankarskih podataka.

Ta organizacija je imala 10.901 člana u martu 2017. godine. Korisnici mreže su mogli da prodaju ili kupuju lične podatke ili hakovane bankarske kartice, kao i štetne softvere.

Žrtve su identifikovane širom svijeta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.