Na današnji dan umro Dragan Radulović
Dragan Radulović

Sjećanje na vječitog dječaka

Na današnji dan umro Dragan Radulović

Dragan Radulović rođen je 1. maja 1951. godine u Nikšiću i jedan je od najznačajnijih savremenih crnogorskih pisaca za djecu.

Uređivao je televizijske emisije za najmlađe, list “Slovo”, organizovao muzičke i književne festivale za djecu i omladinu…

Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom.

Njegove dokumentarne emisije za djecu “Velike nevolje malog Borisa”, “Ljubica ljubičica”, “Gorki slatkiši”, “Kolijevka”, i brojne druge priče iz ciklusa “Mali veliki”, nagrađene su kako domaćim, tako i međunarodnim priznanjima.

Najznačajnije nagrade koje su mu dodijeljenje su Zmajeva za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu, 1992. godine, Trinaestojulska nagrada za najveće domete u oblasti kulture i umjetnosti, 1993 godine, 18. septembar, Nagrada oslobodjenja Nikšića za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, Ratkovićeva nagrada, 19. Decembar, Nagrada oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti, 1988. godine. Nagrada UNICEF-a dodijeljena mu je 1996. godine.

Radulovićeve pjesme dio su obavezne školske lektire; veliki broj je preveden na strane jezike i komponovan.

“Strmoglavi”, “Nijesmo odavde”, “Okrpljene cipelice”, “Planeta djeteta”, “Nemoj ovo nikom reći”, “Šta ćemo s nama”, “Krilati dječaci”, “Leptir na asfaltu”, “Hoću kući”, “E baš neću”, “Dječak sa zelenim krilima”, samo su neke od mnoštva objavljenih knjiga čuvenog pjesnika.

Umro je 7. februara 2002. u Podgorici.

TRAŽIM POŠTOVANJE

Daj odrasli Svijete, 
budi jednom dijete!

Moćan si ko čelik 
sve ti nešto fali, 
budi jednom velik 
-kao što su mali!

Sve su tvoje slike 
tužne više-manje, 
za male velike 
tražim poštovanje.

Dok java maršira 
kroz male živote, 
djeci treba mira,
ljubavi, dobrote.

Kad sja dječje oko 
brige rastu manje,
za djecu - duboko 
tražim poštovanje!

Daj odrasli Svijete 
budi jednom dijete!

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.