BIO-ICT centar treba da bude posebna univerzitetska jedinica
Foto: UCG

BIO-ICT centar treba da bude posebna univerzitetska jedinica

BIO-ICT centar treba da bude posebna univerzitetska jedinica posvećena istraživanju i inovacijama, budući oslonac za privredu, mjesto koje će okupljati nove mlade istraživače i osnažiti istraživanja na Univerzitetu Crne Gore, saopšteno je na sastanku UCG.

Naime, rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić susreo se danas sa ministarkom nauke Sanjom Damjanović i članovima njenog tima.

Sagovornici su razgovarali o statusu prvog Centra izvrnosti BIO-ICT, poziciji studenata doktorskih studija, Naučno-tehnološkom parku i Edukativnom ekološkom centru.

Projekat zahtijeva, saglasni su sagovornici, dobro upravljanje u cilju samoodrživosti centra.

Takođe, pažnja je posvećena studentima doktorskih studija, za koje je potrebno naći praktični model po kojem će najtalentovaniji imati mogućnost da dobiju stipendije, ostanu u matičnim institucijama i daju doprinos razvoju istraživačkih i naučnih kapaciteta.

Uz to, pokrenuta su i pitanja koja se tiču mobilnosti i mogućnosti boravka doktoranata u inostranstvu, gdje će steći znanje i vještine u renomiranim institucijama, a kasnije ih primijeniti na svojim matičnim fakultetima.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica, prorektorke Đurđica Perović i Irena Orović, rukovodilac Centra za doktorske studije Predrag Miranović, a ispred Ministarstva nauke generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost Darko Petrušić, sekretar Ministarstva Smiljana Prelević,menadžer INVO projekta Saša Ivanović i članica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnostNina Radulović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.