Njemačka: Nakon cjelodjevnih pregovora potencijalni partneri postigli dogovor o novoj vladi
Angela Merkel

Najjača evropska ekonomija duže od četiri mjeseca bila bez Vlade

Njemačka: Nakon cjelodjevnih pregovora potencijalni partneri postigli dogovor o novoj vladi

Njemačka novinska agencija DPA izvještava da su potencijalni partneri u novoj vladi Njemačke u srijedu postigli koalicioni sporazum.

U izvještaju objavljenom u srijedu u kojem se citira neimenovani izvor, kaže se da su Hriršćanska demokratska unija kancelarke Angele Merkel i njena sestrinska bavarska partija Hrišćanska socijalna unija u pregovorima sa Socijaldemokratskom partijom postigle dogovor u pogledu podjele ministarstava, a zatim prevazišli i posljednje nesuglasice, prenosi Anadolija.

Dodaje se da je nakon cjelodnevnih pregovora tri stranke postignut potpuni sporazum.

Sporazum će sada biti upućen na glasanje članstvu Socijaldemokratske partije koje broji više 460.000 ljudi, što bi moglo potrajati nedjeljama.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj održani su 24. septembra, a od tada su se vodili teški pregovori konzervativaca i socijalista o formiranju nove Vlade.

Tako je najjača evropska ekonomija duže od četiri mjeseca bila bez Vlade, što je najduži period u istoriji moderne Njemačke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.