Pariz:Snijeg paralisao saobraćaj, zatvoren Ajfelov toranj
Foto:AFP

Pariz:Snijeg paralisao saobraćaj, zatvoren Ajfelov toranj

Kolone vozila dugačke više od 700 kilometara u Parizu, stotine zarobljenih kamiona, Ajfelova kula zatvorena - snijeg je pogodio glavni grad u utorak uveče i sjeverni dio Francuske.

Snijeg "znatan i izdržljiv" otežao je vožnju na zapadu i sjeveroistoku, preko regiona Pariza, kaže Meteorološka služba.

U Parizu i okolini, 739 kilometra zaglavljenih vozila , kaže auto-moto služba "Sitaden". 

Autobusi koji opslužuju glavni grad i predgrađa su ranije vraćeni u depoe.

Školskog prevoza neće biti u srijedu u više djelova Francuske, posebno u regionu Pariza.

Stanje bi moglo postati kritično u noći između srijede i četvrtka s padom temperature do minus 10 stepeni i pojave "ledene kiše" na već sniježnom terenu, rekao je za AFP Emanuel Demel, prognostičar Meteorološke službe Francuske.

Ova nevjerovatna prva epizoda sezone snijega, posle neobično blagog januara, takođe izaziva teškoće na prugama.

SNCF, nacionalna željeznička kompanija, objavila je u utorak da je smanjila brzinu svojih vozova na dijelu mreže, uzrokujući neznatno kašnjenje, dok linija vozova visoke brzine "Atlantik" ima smetnje.

U pariskom regionu, na glavnim putevima, saobraćaj je zabranjen za vozila preko 7,5 tona, saopštio je štab policije, i pozvao građane da ne kreću na put.

Snijeg se zdržava na tlu, i očekuje se da će ga biti pet do 10 santimetara.

Kompanija koja upravlj Ajfelovom kulom ju je zatvorila u utorak zbog vremenskih uslova.

Dvadeset i dva departmana Francuske, uključujući osam u regionu Pariza, Sever i Rona, objavili su u ponedeljak "upozorenje na veliku hladnoću" i za smještaj beskućnika, uz otvaranje hiljadu prostora za hitan smještaj, pored 13.000 već planiranih za zimu.

U petak bi mogao da stigne novi sniježni talas, sa sjeverozapada.

Ovogodišnji januar je bio najmanje hladan za više od jednog vijeka, dok su rekordne količine kiše izazvale poplave u nekoliko regiona.

Izvor:Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.