Usvojena Strategija za Zapadni Balkan
Foto: Twitter

Šansa za napredak ka EU

Usvojena Strategija za Zapadni Balkan

Evropska komisija usvojila je u Strazburu "Vjerodostojnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan i veći angažman Evropske unije (EU) u tom regionu".

Time je potvrdila evropsku budućnost regiona kao geostrateške investicije u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu baziranu na zajedničkim vrijednostima, prenosi Beta.

U strategiji se navodi da bi do 2025. EU mogla da ima više od sadašnjih 27 članica ali da će brzina napredovanja na tom putu zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata svake zemlje ponaosob, saopštila je EU. 

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker ranije je naveo da 2025. nije godina kada bi Srbija i Crna Gora "morale" da budu u EU, već da je to indikativni datum i ohrabrenje. 

On je izjavio da "investiranje u stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana znači investiranje u bezbjednost i budućnost Unije", saopštila je Komisija. 

"Iako tokom sadašnjeg mandata neće biti daljeg proširenja, danas je Evropska komisija zacrtala evropski put za Zapadni Balkan. Uz snažnu političku volju, realne i neprekidne reforme, kao i konačna rješenja sporova sa susjedima, Zapadni Balkan može da krene napred na svom evropskom putu. A da li će to postići, zavisiće od objektivnih zasluga", rekao je Junker. 

Junker je rekao da će "Evropska komisija biti stroga, ali pravedna" i dodao da će otputovati u svaku zemlju Zapadnog Balkana krajem ovog mjeseca s jasnom porukom da nastave reforme, a EU će nastaviti da podržava njihovu evropsku budućnost. 

Uz ocjenu da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale na evropskom putu i da bi do 2025. mogle postati članice, Strategija objašnjava korake koje te dvije zemlje treba da preduzmu kako bi završile proces pristupanja u perspektivi do 2025. godine. 

"Drugi bi mogli da ih sustignu, ali su Crna Gora i Srbija jedine dvije zemlje sa kojima se već uveliko vode razgovori o pristupanju", navodi se u tekstu ali i dodaje da će ta perspektiva konačno zavisiti od snažne političke volje, postizanja realnih i neprekidnih reformi, kao i konačnih rješenja za sporove sa susjedima", navodi se. 

Dodaje se da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju šansu da napreduju na evropskom putu a Komisija ih ocjenjuje na pravedan i objektivan način na osnovu zasluga i brzine kojom postižu napredak. 

Kada je riječ o Albaniji i BJR Makedonija ocjenjuje se da te dvije zemlje postižu značajan napredak na evropskom putu i dodaje da je Komisija spremna da pripremi preporuke za otvaranje pristupnih pregovora, na osnovu ispunjenih uslova. 

Za BiH u strategiji se navodi da će Komisija početi pripremu Mišljenja o prijavi za članstvo Bosne i Hercegovine nakon što dobije sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik. 

Uz stalne napore i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla da postane kandidat za pridruživanje, dodaje se. 

Kada je riječ o Kosovu navodi se da Kosovo ima priliku za održiv napredak kroz sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napredak na evropskom putu kada to budu dozvolile objektivne okolnosti.

evropskaunija

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je povodom usvajanja strategije da je "Zapadni Balkan dio Evrope". 

"Mi dijelimo istoriju, istu geografiju, isto kulturno nasleđe i iste mogućnosti i izazove danas i ubuduće. Imamo i zajednički interes da radimo više u tješnjoj saradnji kako bismo garantovali našim građanima ekonomski i socijalni razvoj i bezbjednost", navela je Mogerini. 

Ona je rekla da strategija za Zapadni Balkan pruža zajedničku, jasnu, nesumnjivu, vjerodostojnu i konkretnu perspektivu evrointegracija za svakog od šest partnera. 

"Ova strategija pokazuje put koji je pred nama: da svih šest naših partnera prevaziđu prošlost jednom zauvijek, i da svi mi zajedno učinimo proces Zapadnog Balkana ka EU nepovratnim i da nastavimo ponovno ujedinjenje kontinenta", dodala je Mogerini. 

Visoka predstavnica je rekla da će sledeći mjesec biti "ključan" kako bi mogla da se iskoristi "ova istorijska i jedinstvenu prilika", dodala je Mogerini. 

Komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han je rekao da je "danas potvrđeno da su vrata Unije otvorena za Zapadni Balkan koji već predstavlja enklavu okruženu EU". 

"Novim pristupom koji je podržan konkretnim mjerama mi jačamo proces proširenja koji za uzvrat zahtijeva vjerodostojne napore i reforme, naročito da se ojača vladavina prava. Mi moramo da radimo za dobrobit naših građna", dodao je Han. 

Komesar za proširenje Johanes Han govorio je za TV O2 o Strategiji za proširenje EU i precizirao da 2025. jeste "ostvariv i realan, ali i ambiciozan rok".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.