Marković: Dobili smo jasnu poruku – bićemo dio Evropske Unije
Duško Marković, Foto: Gov.me

Pozitivan signal za proširenje

Marković: Dobili smo jasnu poruku – bićemo dio Evropske Unije

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je danas, povodom objavljivanja Kredibilne strategije za proširenje za Zapadni Balkan koju je Evropska komisija predstavila pred Evropskim Parlamentom, izjavio da je ovaj dokument značajan jer prvi put, kroz definisanje vremenskog okvira, Zapadni Balkan dobija poruku da će biti formalni i integralni dio Evrope, sa perspektivom sledećeg proširenja do 2025. godine.

„Ovo je svakako pozitivan signal u sadašnjem trenutku kada je regionu potrebna, i očekuje, jasnu poruku da je evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana kredibilna i živa.
Danas smo tu poruku dobili, ona je složena kao što je i sam proces pristupanja, ali je poruka jasna. Mi ćemo biti dio Evropske Unije“ – poručio je premijer.

Marković je naglasio da za Crnu Goru ovaj dokument ima i poseban značaj, jer se naša zemlja pominje u kontekstu sledeće članice EU, u vremenskom okviru do 2025. godine, kao kredibilnom roku u kojem može biti spremna za članstvo, a da, ukoliko ostvari adekvatne rezultate, i pristupanje može biti ranije.

GetImage

„Ono što je takođe važno jeste da dokument potvrđuje konzistentnost u stavu Evropske unije da proces ostaje u potpunosti zasnovan na individualnimzaslugama, što ostavlja prostora da države, koje se budu brže kretale, brže i stupe u članstvo. Kroz čitav dokument je to više puta ponovljeno i to je ono što pozdravljamo“ – rekao je Marković.

On je ocijenio važnim dijelom dokumenta konkretne planove koje će EU sa svoje strane uraditi kako bi se pripremila za nove članice, kao i konkretne predloge kako da se olakša proces koordinacije, finansiranja programa i učešća zemalja Zapadnog Balkana u politikama i programima Unije i prilagode se objema stranama, u zajedničkom interesu.

„Mi u Crnoj Gori ovu strategiju doživljavamo kao podsticaj da nastavimo s naporima i dobrim rezultatima u sprovođenju vitalnih reformi, kako bi zaokružili svoju političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju. Mi smo sigurni da ćemo biti spremni u ovom roku i prije njegove gornje granice, mi znamo šta je moguće sa naše strane, jer imamo volju i kapacitete. To je naš prioritet“ – zaključio je predsjednik Vlade, poručivši da će Crna Gora nastaviti da se zalaže za što skoriju evropsku budućnost svih susjeda.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav istakao je da je Strategija EU za Zapadni Balkan veoma povoljna po Crnu Goru, Vladu, opoziciju, civilno društvo i sve građane.

„Crna Gora je prepoznata u Strategiji kao zemlja predvodnica. Ukoliko Crna Gora želi da napreduje brže, naravno da postoji mogućnost da se ide brže.“ – rekao je ambasador Orav.
Iako je mnogo toga već urađeno, naveo je Ambasador i dodao da predstoji veliki posao i da su potrebne reforme u mnogim oblastima, naročito u oblastima vladavine prava, medijskih sloboda, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, pravosuđa i temeljnih prava.

„Kako bi se svi ovi ciljevi realizovali neophodan je politički dijalog. Odgovornost je na svim političkim akterima da se angažuju konstruktivno u okvirima demokratskog procesa i da potvrdim ono što je Evropska unija mnogo puta već iznijela politička – debata treba da se odvija u Parlamentu.“ – poručio je šef Deleagcije EU u našoj zemlji.

Komentarišući na zahtjev novinara odnos procjene EU da 2025. godina predstavlja ambiciozan rok za članstvo i ocjene premijera Markovića da to može biti i ranije, ambasador Orav je rekao:

"Da, ti rokovi su prilično ambiciozni, ali ukoliko pristupimo sa nekim dvosmislenim tumačenjem ništa neće biti učinjeno. Dakle, nemojte da se fokusiramo na godine, hajde da se fokusiramo na domaći zadatak. Radite posao, kažite nam što ste uradili, pokažite da napredujete i za nas će biti nemoguće da vas ne prihvatimo“.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.