CDT: Raspodjelu socijale nije objavilo 6 opština
CDT

Nisu ispunili zakonsku obavezu

CDT: Raspodjelu socijale nije objavilo 6 opština

Monitoring CDT-a pokazao je da 20 odsto instutucija nije ispunilo zakonsku obavezu objavljivanja podataka o raspodjeli socijalne pomoći u toku izborne kampanje.

Kako je saopšteno iz CDT-a tu obavezu nije ispunilo šest crnogorskih opština i to: Gusinje, Rožaje, Plav, Mojkovac, Kolašin i Cetinje.

"Na sajtu opštine Rožaje je obavještenje da opština nije u mogućnosti da objavljuje izvještaje, zbog tehničkih problema sa trezorom. Ova opština je i u toku parlamentarnih izbora 2016. godine navodila isti razlog za neobjavljivanje podataka", saopštio je CDT.

Probleme tehničke prirode ima i opština Plav. Kako navode, zbog oštećenja u IT i računovodstvenom sektoru izazvanih zemljotresom, nijesu u mogućnosti da ispunjavaju svoje zakonske obaveze.

"CDT poziva te dvije opštine da u najkraćem roku riješe tehničke probleme, kako bi ispunjavali svoje obaveze i garantovali da budžetska sredstva u izbornoj kampanji troše transparentno i zakonito", poručuju iz te NVO.

Opština Kolašin nije objavila posebno podatke o socijalnim davanjima, ali jeste izvod iz trezora. "Pozivamo opštine da, ako u izvještajnom periodu nije bilo socijalnih davanja to posebno naglase, kako se ne bi stvarale nedoumice", poručuje CDT.

Pored toga, kako upozorava CDT, nastavlja se neodgovorno ponašanje obveznika zakona prema objavljivanju na koji način troše novac i koriste službena vozila.

"Naši podaci pokazuju da ove obaveze, od preko 400 obveznika, nije ispunilo njih 45 odsto. Ipak, bilježimo blagi napredak od prethodne sedmice, kada je svoju obavezu ispunilo samo 49 odsto obveznika u odnosu na 55 odsto ove sedmice", poručuju iz CDT.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih izbornih kampanja nalaže striktnu obavezu petnaestodnevnog objavljivanja podatke o raspodjeli svih oblika socijalne pomoći u toku izborne kampanje, uključujući i podatke o vrstama, iznosima i primaocima socijalne pomoći. 

Za odgovorno lice je zaprijećena prekršajna kazna od 200 do 2000 eura ukoliko podatke o socijalnoj pomoći ne objavi petnaestodnevno na svojoj internet stranici.

"Zakon, takođe, obavezuje sve budžetske potrošačke jedinice da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora jednom sedmično objavljuju analitičke kartice na veb stranicama. Takođe, svi organi na državnom i lokalnom nivou, javna preduzeća, javne ustanove, privredna društva čiji je osnivač, većinski ili djelimični vlasnik država, dužni su da na svojim internet stranicama sve izdate putne naloge za korišćenje službenih vozila", podsjeća CDT.

Zakonom je predviđena novčana kazna od 200 do 2000 eura za odgovorno lice insistucije koja ne objavljuje analitičke kartice i putne naloge na sedmičnom nivou. Takođe, pravnom licu koje sedmično ne objavljuje putne naloge na svojoj internet stranici prijeti kazna od 5.000 do 20.000 eura.

"Način na koji institucije poštuju svoje zakonske obaveze u prve dvije sedmice veoma je zabrinjajući. Ovim se u ozbiljnoj mjeri ugrožava transparetnost tek započetog izbornog procesa. Zabrinjava i kašnjenje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) koja još uvijek nije objavila Plan kontrole i nadzora, koji je, u skladu sa podzakonskim aktom, trebalo da usvoji do 29. januara. CDT poziva ASK da hitno izvrši ovu obavezu jer bez plana nema kvalitetne kontrole finansiranja predsjedničkih kandidata", poručuju iz CDT-a.

Navode i da ASK nije usvojio preporuku CDT-a i nije objavio spisak instutucija koje ne poštuju zakon, ali ni imena i prezimena odgovornih lica zakonskih obveznika prekršilaca zakona. 

"Pozivamo ASK na energičnu reakciju i na pokretanje prekršajnih postupaka prema prekršiocima. Evropska komisija sa pažnjom prati rad ove institucije, jer, kako smo čuli u najnovijim izjavama, „povjerenje javnosti u nezavisnost i djelotvornost Agencije je odlučujuće u procjeni kredibiliteta Crne Gore u borbi protiv korupcije“, suštinskog elementa u pristupanju EU. Dosljedna primjena zakona, odgovorno, odlučno i aktivno postupanje u sprečavanju i otkrivanju njegovog kršenja u toku izborne kampanje neophodni su za izgradnju povjerenja i kredibiliteta", poručuju iz CDT-a.

CDT je dio monitoringa poštovanja zakonskih obaveza koje su tiču objavljivanja socijalnih davanja uradio neposrednim uvidom u veb portale svih obveznika zakona. Drugi dio monitoringa koji se tiče objavljivanja informacija urađen kroz reprezentativni slučajni uzorak od ukupnog broja obveznika ovog dijela zakona.

Monitoring je urađen u okviru projekta "Jačanje institucionalnog, političkog i izbornog integriteta u Crnoj Gori" koji je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Holandije.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.