Pojačane kontrole izdavanja po principu
ilustracija

Republika Srpska

Pojačane kontrole izdavanja po principu "stan na dan"

U cilju suzbijanja obavljanja neregistrovane djelatnosti pružanja usluga smještaja, Republička tržišna inspekcija RS-a je na osnovu informacija dostavljenih od drugih organa i putem reklama objavljenih na internet stranicama i oglasima o izdavanju apartmana i soba, po principu "stan na dan", u proteklim danima vršila pojačan nadzor u okviru kojeg je do sada izvršeno 106 kontrola.

"Apelujemo na fizička lica koja pružaju ovakve vrste usluga da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru legalizacije, jer će inspektori preduzimati sve raspoložive mjere kako bi suzbili neregistrovano obavljanje djelatnosti, koje predstavlja nelojalnu konkurenciju subjektima koji legalno rade i izmiruju obaveze prema radnicima i državi", navodi se u saopštenju iz Inspektorata RS-a, prenosi Anadolija.

U toku kontrola i nakon provedenog nadzora, 54 subjekata su se registrovala za obavljanje ove djelatnosti, za 16 subjekata je ostavljen rok za registraciju, 24 stranke su u potpunosti odustale od iznajmljivanja, dok je u 12 slučajeva utvrđeno da brojevi navedeni u oglasima nisu aktivni i da preko njih nije ni moguće izvršiti rezervaciju apartmana.

"S obzirom da su stvorene zakonske pretpostavke za pružanje ovakvih vrsta ugostiteljskih usluga, želimo naglasiti da cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u 2017. godini objavljen je novi Zakon o ugostiteljstvu kojim je  propisano da pojedine vrste ugostiteljskih usluga može pružati i fizičko lice koje nije registrovano kao preduzetnik, pod uslovima propisanim ovim zakonom.

Naime, fizičko lice može da obavlja ugostiteljske usluge smještaja u apartmanu, kući za odmor i sobi za iznajmljivanje, bez registracije, kod nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, ali pod uslovom da zaključi ugovor o pružanju usluga sa turističkom organizacijom, turističkom agencijom ili drugim pravnim licem koje obavlja ugostiteljsku ili turističku djelatnost kao pretežnu djelatnost.

Fizičko lice koje pruža ove usluge dužno je da ugovor o pružanju usluga dostavi Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge radi njegovog evidentiranja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.