CG i Srbija  najviše napredovale, novi datum da ubrza stvari
Žan Klod Junker, foto:Tanjug

Junker u Strazburu

CG i Srbija najviše napredovale, novi datum da ubrza stvari

Predsjednik Evropske komsija Žan Klod Junker kaže da 2025. godina nije godina kada bi Srbija i Crna Gora "morale" da budu u EU, već da je to indidkativni datum i ohrabrenje za zemlje koje su najviše napredovale na EU putu.

"Pogrešno je predstaviti da smo ja i Evropska komisija rekli da Srbija i Crna Gora moraju biti u EU do 2025. godine. Ne, to je indikativni datum i ohrabrenje, tako da ove zemlje rade snažno i prate taj put", izjavio je Junker u Strazburu pred predstavljanje Strategije proširenja. 

Žan Klod Junker kaže da su Srbija i Crna Gora, kao zemlje koje su naviše napredovale, dobile "novi datum koji bi trebalo da ubrza stvari". 

"Želimo da vidimo proširenje na Zapadnom Balkanu, ali ne želimo da vidimo ulazak bez ispunjenja ispunjenja uslova. Oni još nisu ispunili uslove, a neki su daleko od toga", naglasio je Junker pred Evropskim parlamentom. 

On je dodao da EU želi da "pruži ruku" svojim partnerima na Zapadnom Balkanu i da im pomogne da nastave "težak put" evrointeracija. 

"Smatram da Srbija i Crna Gora mogu da prevaziđu ovaj težak put", poručio je predsjednik Evropske komsiije. 

Žan Klod Junker je još jednom podvukao da neće biti daljeg proširenja na Zapadni Balkan sve dok se prvo ne riješe otvorena pitanja granica. 

"Reći da će se to rješavati pošto se uđe u EU neće se više dogoditi. Problemi moraju biti riješeni prije pristupanja ili neće biti daljeg pristupanja", zaključio je Junker. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.