Budžet Crne Gore prvi put ostvario suficit
ilustracija

Prošle godine

Budžet Crne Gore prvi put ostvario suficit

Budžet Crne Gore prošle godine je, prvi put nakon decenije, ostvario suficit, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija.

"Suficit tekućeg budžeta iznosi 17,9 miliona eura ili 0,43 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). On je rezultat primjene mjera fiskalne konsolidacije i povećane ekonomske aktivnosti, koja je uticala na rast prihoda za 78,9 miliona u odnosu na 2016. godinu", objasnili su iz Ministarstva.

Kapitalna potrošnja je bila 255,5 miliona eura i veća je za 190,7 miliona zbog intenziviranja radova na autoputu, piše Pobjeda.

Deficit budžeta iznosio je 197,6 miliona eura ili 4,7 odsto BDP-a, kada se izuzme otplata duga, a sa njim deficit je iznosio 237,6 miliona ili 5,7 odsto BDP-a.

Iz Ministarstva su naveli da to ukazuje da je ostvareni deficit niži od procijenjenog iz fiskalne strategije do 2020, koja je predviđala 5,9 odsto.

Tokom prošle godine država se zaduživala isključivo za refinansiranje duga i gradnju autoputa, dok je tekuća budžetska potrošnja finansirana iz izvornih prihoda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.