KCCG: Prošle godine ostavljeno šest beba
ilustracija

Roditelji prosječno tokom godine ostave tri do četiri bebe

KCCG: Prošle godine ostavljeno šest beba

U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) roditelji prosječno tokom godine ostave tri do četiri bebe, kazala je Dnevnim novinama socijalna radnica u toj zdravstvenoj ustanovi Bojana Bastijančić.

Ipak, tokom prošle godine u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji zabilježeno je odstupanje od prosjeka, kada je napušteno čak šestoro novorođenčadi.

"Godišnje bilježimo od tri do četiri slučaja zbrinjavanja napuštenih beba, što inače predstavlja prosječnu brojku u posljednjih nekoliko godina. Konkretno, u 2017. godini zabilježeno je šest slučajeva ostavljenih beba, što predstavlja značajan porast u odnosu na ranije godine", kazala je Bastijančić, za Dnevne novine.

Sve napuštene bebe, tvrdi Bastijančić, adekvatno su zbrinute u saradnji sa crnogorskim centrima za socijalni rad.

"Do danas, tokom ove godine nije bilo zabilježenih slučajeva napuštanja novorođenčadi", naglasila je Bastijančić.

Glavni razlog zbog kojeg majke napuštaju bebe nakon porođaja je, kako kaže, socio-ekonomski status kao i zdravstveno stanje majke, ali i odsustvo istinske podrške i razumijevanja od njene porodice.

Ipak, kada je riječ o napuštanju tek rođenih beba u porodilištima ne mogu se, smatra sociolog Andrija Đukanović, izvlačiti generalni zaključci, niti izdvajati neki posebni faktor koji utiče na tu pojavu.

"Najčešće se navodi da se takva odluka donosi zbog nemaštine i siromaštva roditelja. Oni jednostavno ne žele da spriječe trudnoću, ali se na kraju, kad se dijete rodi, ipak odluče da ga ostave. Osim ovog faktora koji je donekle razumljiv, uzrok napuštanja djece može biti i neodgovornost roditelja i njihovo psihičko stanje. Česti su slučajevi da bebu ostave majke koje imaju problem sa narkoticima. Nesposobne da vode brigu o bebi i nesvjesne potrebe da vode računa o drugom, odlučuju da pobjegnu i ostave bebu u bolnici", rekao je Đukanović.

Izvor:Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.