Foto: Kodex

Nakon smrti radnika

"Tara" nije smjela da radi bez kamera

Poslije smrti radnika fabrike oružja "Tara", Radovana Čobeljića (50) i Maksima Vujičića (50) od posljedica opekotina zadobijenih u eksploziji, u Mojkovcu je zavladao muk, ali su i pojačani strah i ogorčenje ne samo kod njihovih kolega, već i svih građana, koji zahtijevaju energičnu akciju tužilaštva i sankcionisanje odgovornih za crni bilans u "Tari" od dolaska novog menadžmenta.

"Mi ne želimo da se vraćamo u fabriku gdje smrt vreba na svakom koraku", saopštila je novinaru Novosti grupa radnika koji strahujući za svoju egzistenciju nisu željeli da otkrivaju imena.

"Za svaku eksploziju do sada krivci su, po mišljenju tužilaštva, bili nastradali. Čak su optužili našu stradalu koleginicu Slobodanku Ćorić da je kriva za svoju smrt i povrede sedam kolega. Optužili su i nekadašnjeg šefa, pukovnika u penziji i šefa pogona pirotehnike u mojkovačkoj fabrici oružja, pukovnika u penziji i nekadašnjeg načelnika Odjeljenja za eksplozive i pirotehniku Vojnotehničkog instituta bivše Jugoslavije Dragoslava Negoičića, kao krivca za jednu od nesreća", kazali su radnici.

Radnici pitaju menadžment, ali traže i odgovor od tužilaštva:

"Zašto ćute sada kada je Negoičić iznio da smo radili sa eksplozivom čiji je svaki gram bio švercovan?! Zašto ne odgovore na njegove tvrdnje da smo u rukama imali inicijalni eksploziv za koji fabrika nema dozvolu za rad od MUP Crne Gore? Zašto su bile isključene nadzorne kamere u "bunkeru" i u pogonu Pirotehnike i montaže i ko ih je isključio?! Obavještavamo "odgovorne" i tužioca da fabrika nije smjela raditi sa isključenim kamerama" kažu radnici, koji taman što su se oprostili od kolege Vujičića, sa tugom dočekuju posmrtne ostatke druga i kolege Radovana Čobeljića.

Nesrećni Vujičić, stravičnu eksploziju u takozvanom "bunkeru", pored "prese", u kojoj se razvija temperatura od oko 3.000 stepeni, ni teoretski nije mogao da preživi, kao ni Čobeljić, koji je sa svojim saputnikom poslije detonacije istrčao kao živa buktinja iz hale...

Povrede su im sanirane, a potom su avionom prebačeni na VMA, odakle nije bilo utješnih riječi o njihovom zdravstvenom stanju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.