Tači: Ohrabrujući napori na ratifikaciji demarkacije sa CG
Hašim Tači, foto:Anadolija

10. godišnjica proglašenja nezavisnosti Kosova

Tači: Ohrabrujući napori na ratifikaciji demarkacije sa CG

Aspiracije Kosova su članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, ali taj put nije ni lak, ni brz, izjavio je predsjednik Kosova Hašim Tači obraćajući se Vladi uoči obilježavanja 10. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, 17. februara.

Kosovski predsjednik je istakao da je tokom desetogodišnjeg perioda nezavisnosti Kosova mnogo toga urađeno, ali je naveo da put ka EU i NATO donosi i mnogo izazova kako kratkoročnih, tako i dugoročnih. U tom kontekstu, Tači je kazao da su ohrabrujući poslednji napori da se pronađe put za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, javlja Anadolija.

“Momentalni izazovi ostaju ispunjenje svih preostalih uslova za liberalizaciju viza za građane Kosova, brza i uspješna transfromacija Bezbjedonosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova, borba protiv radikalizma i ektremizma i očuvanje partnerstva sa međunarodnom zajednicom, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala”, kazao je Tači. 

Naveo je i da je Kosovo preuzelo međunarodne obaveze prema Specijalnom sudu, koje se, iako je taj sud istorijska nepravda, moraju ispuniti. Dodao je da je odluka o osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine donijeta zbog očuvanja strateškog partnerstva za Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om. 

Tači je naveo da je samo prije 10 godina sjeverni dio Kosova bio u rukama ilegalnih institucija Srbije, ali da je danas potpuno drugačija realnost, jer su održani parlamentarni i lokalni izbori prema kosovskom Ustavu i zakonima, instalirani su kosovska policija i sudstvo, a na graničnim tačkama na sjeveru Kosova su kosovski policajci i carinici. 

“Izgradili smo odlične odnose sa zemljama regiona. Dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i Briselski sporazum iz 2013. godine dali su pozitivne rezultate, iako je još mnogo ostalo da se uradi”, kazao je Tači. 

Dodao je da je dijalog sada u završnoj fazi i da se radi na postizanju konačnog sporazuma koji podrazumjeva potpunu normalizaciju odnosa i međudržavno pomirenje. 
Istakao je i da su među daljim priprotetima zemlje ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. 

Na kraju je iznio i tri predloga, za koje je zatražio podršku Vlade. Tači je predložio da se izgradi rezidencijalni kompleks državnih institucija, da se radi očuvanja sjećanja na kolektivnu istorijsku patnju kosovskog naroda otvori Muzej “Nezavisnost” i da se u Prištini, kao glavnom gradu Kosova izgradi Obelisk slobode, kao spomenik sjećanja na žrtve svih generacija za slobodu i nezavisnost Kosova. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.