Podnijeto 530 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata
Foto: Gov.me

Podnijeto 530 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata

Jedinicama lokalne samouprave je podnijeto 530 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, od kojih je najviše zahtjeva raspoređeno u opštinama Podgorica, Bar, Herceg Novi i Pljevlja, kazao je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Ministarstva održivog razvoja i turizma Marko Čanović gostujući u Jutarnjem programu na TVCG.

„Za sada u Crnoj Gori imamo nekih 530 zahtjeva, koji su najviše raspoređeni u opštinama Podgorica, Bar, Herceg Novi i Pljevlja. Ono što možemo konstatovati je da projekat ide nekom određenom predviđenom dinamikom za prvi navrat, u kome je jednostavno potrebno odraditi neke preliminarne radnje, kako bi se došlo do zahtjeva za legalizaciju“- rekao je Čanović.

On je podsjetio javnost da je rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata 15. jul tekuće godine i naglasio da je od izuzetnog značaja preduzimanje svih neophodnih radnji za upis objekata u katastar, te premjer geodetskog stanja na terenu, kako nalaže Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Čanović je gostujući u Jutarnjem programu na TVCG iskoristio priliku da još jednom pozove sve građane koji budu imali poteškoće u postupku legalizacije, a koje se odnose na neefikasan rad institucija da se obrate Ministarstvu održivog rada i turizma, kako bi se pomenute poteškoće otklonile u najkraćem roku.

Odgovarajući na pitanje gledaoca da li se može prolongirati rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, imajući u vidu obavezu lokalnih samouprava da odluke o naknadama za komunalno opremanje bespravnih objekata prilagode novom Zakonu u roku od 90 dana od njegovog stupanja na snagu i činjenici da neke lokalne samouprave to još nijesu učinile, Čanović je naglasio da prolongiranje roka neće biti moguće.

„Prvo i ono što je najbitnije, prolongiranje roka neće biti moguće. Sistem je tako postavljen da svi vlasnici nelegalnih objekata su evidentirani preko ortofoto snimka oni imaju mogućnost ili da uđu u legalizaciju i iskoriste sve benefiote toga procesa i povećaju vrijednost svoje imovine, upišu objekat u katastar i da sjutradan mogu staviti objekat pod hipoteku, na taj neki izvjesni bankarski kredit koji bi im bio potreban za sam proces legalizacije. Druga varijanta je da plaćaju penale predviđene zakonom“- rekao je Čanović.

Odgovarajući na pitanje koje se odnosi na troškove legalizacije, naveo je da još uvijek nijedna jedinica lokalne samouprave nije donijela odluku o naknadi troškova o komunalnom opremanju. Međutim, naglasio je da većina jedinica lokalne samouprave za sada daju popust od 30 odsto na jednokratne uplate troškova legalizacije, odnosno naknade za komunalno opremanje. Pored toga, rekao je i da je Minsitarstvo trenutno u pregovorima sa crnogorskim komercijalnim bankama da formiraju proizvod koji im daje prostora da u tom dijelu ponude bolju kamaptnu stopu, posebno za objekte koji će se moći legalizovati ili koji se već u prvom krugu mogu legalizovati. Pojasnio je da takvih objekata nije mali broj i da će na taj način većina građana moći platiti obaveza prema državi.

Na pitanje šta očekuje one građane koji ne budu podnijeli prijavu do zakonom utvrđenog roka, odnosno do 15. jula, Čanović je istakao da postoje dvije mogućnosti. Prva je da uđu u proces legalizacije, prijave objekat i na rate plaćaju ono što je predviđeno zakonom. Kako je naveo, za objekte osnovne namjene stanovanja troškovi legalizacije se plaćaju na 20 godina, a za ostale objekte na 10 godina. Druga mogućnost je da ne podnesu prijavu za legalizaciju i svakako da uđu u sistem. Ortofoto snimak će ih evidentirati, a na osnovu toga će se razrezivati uvećani porezi i svi penali predviđeni zakonom – od prekršajne prijave, kao i naknade za korišćenje prostora koja se plaća do uklanjanaj objekta. Objekat se ne mora uklanjati, ali će vlasnik plaćati uvećane troškove koje može da izbjegne prijavom za legalizaciju, kojom se, takođe, i prekida rušenje za objekte za koje već postoji rješenje o rušenju, zaključio je Čanović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.