Djeca sa posebnim potrebama koja nijesu primila MMR, ne mogu da se liječe vani
Ilustracija

Pojava malih boginja donijela probleme

Djeca sa posebnim potrebama koja nijesu primila MMR, ne mogu da se liječe vani

Direktorica Udruženja “Naše sunce” Milka Šćepanović saopštila je da je pojava prvih malih boginja u Crnoj Gori donijela i nove probleme djeci sa posebnim potrebama, jer im je onemogućeno liječenje u drugim državama, dok se djeca ne vakcinišu MMR vakcinom.

Ona ističe da je takvo ponašanje drskost i ucjena i još jedan u nizu udaraca koji su dobili roditelji djece sa razvojnim smetnjama u Crnoj Gori.

“Saznanja koja smo dobili kao organizacija koja se intenzivno bavi liječenjem djece sa poteškoćama u razvoju govora, autizmom i uopšte razvojnim smetnjama, danas su nas frapirala. Naši članovi koji su zakazali liječenje u internatu u Lipovici, obaviješteni su da djecu ne mogu da dovode ukoliko nijesu dobili dozu MMR vakcine. Ovakvu saradnju dviju država ne smatramo kao dobar potez, već kao jedan niski udarac na zdravlje naše djece. Ono što želimo da naglasimo jeste da se i ranijih godina išlo na liječenje u zemljama okruženja, ali niko tada nije uslovljavao roditelje vakcinacijom, i svoju djecu su mogli liječiti slobodno gdje god su htjeli, bilo da se radilo o Hrvatskoj ili Srbiji”,kaže Šćepanovićeva.

Ona ističe da ima djece sa autizmom ili poremećajem u govorno-jezičkom smislu, koji dozu MMR-a ne smiju da prime.

“Naglašavali smo mnogo puta do sada, to radimo i ovog puta, da je u ovoj priči najvažnije to da je prije vakcinisanja neophodno uraditi detaljnije pretrage i analize u vezi sa zdravljem djeteta, što jasno tvrdimo, dok se to ne radi ni u jednom slučaju. Najbitnije što želimo da istaknemo jeste da je kod MMR vakcine, sa učestalošću od jedan na milion datih doza, pojava dječje paralize, koja je uzrokovana vakcinalnim sojem iz oralne poliovakcine. Pitamo zašto nam ovo niko nije rekao, pitamo zašto se od roditelja kriju ovakvi podaci, a pitamo i zašto se vode kampanje bez ijednog objašnjenja ili pojašnjenja”, naglasila je Šćepanovićeva.

Ona traži objašnjenje kako će roditelji liječiti djecu koja imaju alergijske reakcije na MMR vakcinu, ako su sada satjerani uza zid i primorani da svoju djecu stave pod rizik od najgoreg ishoda.

“Pitamo Ministarstvo zdravlja i državne institucije da li je ovo rješenje za našu djecu, za njihovo zdravlje? Molimo da se ova odluka povuče, i da se roditeljima i njihovoj djeci omogući odlazak u drugu državu na dalje liječenje kako bi djeca sa razvojnim problemima mogla da napreduju”, zaključuje Šćepanovićeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.