Proizvodi sa gazdinstava da nađu put do potrošača, posebno turista
Foto: Gov.me

Projekat "Zimska škola" za poljoprivrednike krenuo sa Žabljaka

Proizvodi sa gazdinstava da nađu put do potrošača, posebno turista

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja započelo je realizaciju novog projekta – „Zimska škola“ za poljoprivredne proizvođače koji hranu proizvode na malim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, s ciljem njihove edukacije i informisanja o standardima i uslovima, ali i mogućnostima za bolji plasman svojih proizvoda na tržištu, posebno turističkom.

Krajnji cilj je da što više malih poljoprivrednika ispuni potrebne standarde bezbjednosti hrane, kao i da im se pomogne da unaprijede proizvodnju i pronađu put do potrošača.

Prva „Zimska škola“ održana je ove sedmice na Žabljaku. U prisustvu velikog broja poljoprivrednika sa ovog područja, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za bezbjednost hrane i savjetodavnih službi pojasnili poljoprivrednim proizvođačima, između ostalog, koje uslove treba da ispune objekti u kojima proizvode hranu da bi njihovi proizvodi imali sertifikat o zdravstvenoj bezbjednosti, čime bi postali konkuretniji, posebno na lokalnom tržištu, koje karakteriše sve veća turistička tražnja.

"Upravo je podatak da je Žabljak tokom posljednje ljetnje turističke sezone zabilježio rekordan rast turističke posjete od oko 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu, predstavljao dobar razlog da projekat „Zimska škola“ krene sa Žabljaka. Projekat je praktično počeo i ranije, tokom protekle ljetnje sezone, kada je Ministarstvo poljoprivrede poklonilo NP Durmitor prikladne prodajne štandove, sa ciljem da se podigne nivo ponude domaćih proizvoda koji se godinama prodaju duž šetališta prema Crnom jezeru. Više od stotinu hiljada turista koji su ljetos posjetili nacionalni park obišlo je i Crno jezero, gdje su mogli da kupe  domaće med, pečuke, šumsko voće, planinski čajeve, sokove i druge domaće proizvode izložene na štandovima koji su ambijentalno uklopljeni i daju mnogo bolju sliku od one koju smo imali prethodnih godina. Primjetno je da je na novim štandovima ponuda poboljšana i marketinški, ali to je nešto na čemu svi zajedno treba da radimo više u narednom periodu. Cilj je i da što više članova porodičnih poljoprivrednih gazdinstava nađe mjesto na tom i sličnim prodajnim mjestima, kako bi ostvarili dodatne prihode tokom turističke sezone", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

Očekuju da će projekat Zimske škole, kroz koji su proizvođači sa Žabljaka upoznati i sa ostalim mogućnostima, kroz mjere podrške iz ovogodišnjeg Agrobudžeta, a koje idu u pravcu veće i kvalitetnije podrške malim proizvođačima, doprinijeti unapređenju proizvodnje tradicionalnih proizvoda koji imaju sve veću potražnju u turističkim objektima i trgovačkim lancima.

"Naravno, ova očekivanja od projekta imamo i kada je riječ o drugim opštinama na sjeveru gdje će biti organizavana “Zimska škola”. Takođe, poboljšanje ponude domaćih proizvoda turistima biće predmet pažnje Ministarstva i u slučaju ostalih opština, u kojima je razvoj poljoprivrede i turizma ocijenjen kao prioritetan za dalji razvoj ruralnih područja", saopšteno je. 

Predstavnici Ministarstva, kroz projekat Zimske škole, nastaviće da razgovaraju sa proizvođačima i u drugim opštinama, na teme proizvodnje i prerade mlijeka, mesa, meda, jaja, voća, povrća, žitarica, pečurki i drugih proizvoda. Biće riječi i o tradicionalnim postupcima proizvodnje mlječnih i mesnih proizvoda, i mogućnostima da se kvalitet i konkuretnost tih proizvoda unaprijedi kroz zaštitu nekom od oznaka, kakve su geografska, oznaka porijekla, garantovano tradicionalni specijalitet, „planinski proizvod“, „viši kvalitet“ i "sa moje farme".

Proizvođači će imati mogućnost da se bolje upoznaju i sa propisanim zahtjevima za registraciju, označavanje i deklarisanje proizvoda, i stavljanje na tržište. Škola je zamišljena da bude interaktivnog karaktera, kako bi svi proizvođači imali priliku da dobiju informacije značajne za unapređenje sopstvene proizvodnje, a sa samo jedinim ciljem: da se sačuvaju svi proizvođači tradicionalne hrane u Crnoj Gori, jer porodična gazdinstva predstavljaju najveću fabriku u Crnoj Gori.

Zimska škola biće prilika da se crnogorski proizvođači upoznaju sa mjerama podrške kroz Agrobudžet za 2018. godinu, posebno novinama koje su i ove, kao i prethodne godine, uvedene u cilju daljeg podsticanja razvoja i konkurentnosti proizvodnje na porodičnim gazdinstava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.