Atina: Masovni protest zbog imena Makedonije(FOTO)

U centru Atine počeo je protest protiv protencijalnog kompromisa oko imena Makedonije, a organizatori se nadaju da će se na centralnom trgu okupiti milion ljudi.

Stotine autobusa iz cijele zemlje doputovalo je u grčku prijestonicu, a pristigli su i mnogobrojni stanovnici okolnih grčkih ostrva, javlja Anadolija.

U centru grada obustavljen je saobraćaj, a tri metro stanice su zatvorene.

Uzvikujući parole poput "Makedonija pripada Grčkoj" desetine hiljada demonstranata okupilo se na centralnom Trgu Sintagma, mašući zastavama Zvijezde iz Vergine, simbola grčke antičke Kraljevine Makedonije. Organizatori, koji se nadaju dolasku milion ljudi, na trgu su podigli ogromnu zastavu Grčke. 

"Pokušavamo pokazati političarima da ne smiju odustati od imena 'Makedonija'", kazao je jedan od učesnika protesta.

Istovremeno, oko 700 ljevičara i anarhista organizovalo je u blizini centralnog trga kontra-skup, noseći transparente kojima pozivaju na balkansko jedinstvo.

Brojni pripadnici policije raspoređeni su na protestnim skupovima kako bi spriječili eventualne sukobe.

Pregovori između Atine i Skoplja o izmjeni imena Makedonije izazvali su nezadovoljstvo među velikim brojem grčkog stanovništva koje se protivi upotrebi riječi "Makedonija" u nazivu bivše jugoslovenske republike, zbog sjeverne grčke regije sa istim nazivom.

Sličan skup organizovan je i prošlog mjeseca u grčkom gradu Solunu, kada je stotine hiljada Grka protestovalo protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rješenju.

Atina i Skoplje su se saglasili da pod pokroviteljstvom UN-a pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum u sporu koji od 1991. godine koči put Makedonije ka NATO-u i EU. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.