CG od 2020. godine bez klasičnih sijalica
Ilustracija

EU standardi

CG od 2020. godine bez klasičnih sijalica

U Crnoj Gori od 2020.godine neće biti dozvoljena prodaja klasičnih sijalica sa žarnom niti, zbog energetske efikasnosti i smanjenja troškova, navode predstavnici Vlade.

Nadležni u državi odlučili su da se sa tržišta postepeno izbace klasične sijalice, jer je cilj da se ubuduće mogu koristiti samo one bazirane na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji, piše Pobjeda.

Predstavnici Ministarstva ekonomije podsjećaju da je uklanjanje sa tržišta energetski neefikasnih uređaja proces u koji je Evropska unija (EU) krenula još 2012. godine.

”Kao država koja je u procesu pristupanja EU, Crna Gora ima obavezu, ali i odgovornost da primjenjuje direktive i najbolju praksu država članica”, navodi se iz tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva ekonomije, obrazlažu da je cilj takve prakse obezbjeđivanje svih neophodnih uslova da se građanima obezbijedi dostupnost i upotreba samo onih uređaja koji su energetski efikasni i čijom se upotrebom smanjuju troškovi i povećava nivo komfora života.

Oni navode primjer upotrebe, odnosno troškova koje prave sijalice sa žarnom niti i led sijalice.

”Sijalica sa žarnom niti snage 100 vati (W) koja radi u prosjeku dva sata dnevno tokom čitave godine pri sadašnjoj cijeni struje potrošiće oko 8,5 eura. Sa druge strane, adekvatna sijalica u led tehnologiji koja ima snagu 18W pod istim uslovima korišćenja potrošiće 1,5 eura”, naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Taj Vladin resor donio je pravilnik u skladu sa kojim stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 W i veće neće biti dozvoljeno nakon 1. jula ove godine.

”Isto važi za sijalice snage od 75 W i veće od 1. januara 2019, za sijalice snage od 60 W i veće od 1. jula 2019, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji”, naveli su predstavnici Ministarstva.

Oni dodaju da je potencijal za uštede energije primjenom mjera energetske efikasnosti, uključujući i korišćenje led rasvjete u Crnoj Gori ogroman u svim sektorima potrošnje. Kada je riječ o led rasvjeti, iz Ministarstva poručuju da je pored ekonomskog aspekta, ova rasvjeta i ekološki prihvatljiva.

“O bezbjednosti led rasvjete govori i činjenica da se širom svijeta usvajaju ili su već duži niz godina na snazi regulatorni i zakonski okviri, koji ograničavaju ili u potpunosti zabranjuju upotrebu štetnih materija prilikom izrade proizvoda. Na ovaj način se, pored kvaliteta proizvoda, omogućava i bezbjednost za korisnike”, objasnili su predstavnici Ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.