DPS-u i Forci po 9 mandata u Ulcinju, koalicija
Ilustracija

Glasačka mjesta zatvorena

DPS-u i Forci po 9 mandata u Ulcinju, koalicija "Zdravo Berane" i Demokrate dijele vlast u Beranama

U Beranama i Ulcinju danas su održani lokalni izbori. Birališta su zatvorena u 20 časova, a glasačko pravo na izborima u ove dvije opštine imalo je 43,55 hiljada građana.

Broj mandata u Ulcinju na osnovu obrađenih 37 biračkih mjesta - 100% biračkog tijelakako je saopšteno iz CeMI-ja izgleda ovako: DPS i FORCA su osvojili po 9 mandata, Probudi se Ulcinj 7 mandata, SD i DUA po 3 mandata i URA 2 mandata. Bošnjačka stranka, Demokrate, SDP i SNP-DF nijesu osvojili nijedan mandat.

35BMkorigovano1038x5451

Koalicija “Zdravo Berane” i Demokratska Crna Gora vršiće vlast u Beranama, nakon što su na današnjim lokalnim izborima u tom gradu osvojili 14, odnosno četiri mandata, što je 18 mandata u odnosu na 17 mandata koalicije DPS- SD-BS,saopštili su iz izbornih štabova.

Pobjedu na izborima je proglasio i nosilac liste koalicije Zdravo Berane,  Dragoslav Šćekić.

"Možemo reći da je DPS izgubio u Beranama i ovog puta.Očekivali smo da će Beranci prepoznati pošten i odgovoran rad. Beranci su pokazali da nikad neće pogazati čast bez obzira na pare i pritiske i sve ono što je koristio DPS", kazao je Šćekić novinarima.

cc184df6163180406464d1119b643bb1

Foto: CdM

Na lokalnim izborima u Ulcinju do 20 sati glasalo je 62,74 odsto građana sa pravom glasa, a glasanje još uvijek traje na dva biračka mjesta, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), dok je u Beranama glasalo do 19 sati 69 odsto birača. 

izlaznostu20hENG1038x545

Do 19 sati u Ulcinju je glasalo je 59,9 odsto građana sa pravom glasa, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje.

izlaznostu19hMNEALB

Na lokalnim izborima u Beranama do  18 sati glasalo 65 odsto birača. 

U Ulcinju je izlasnost do 17 sati bila 50,2 odsto.

Četiri biračka mjesta (BM) nisu otvorena na vrijeme, od kojih je BM broj 31 Javno komunalno preduzeće otvoreno sa zakašnjenjem od dva sata i šest minuta.

Posmatrači Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), njih 66,7 odsto, ocijenjuje da su biračka mjesta na lokalnim izborima u Ulcinju nedovoljno pristupačna za osobe sa invaliditetom.

CeMI je za lokalne izbore na Ulcinju akreditovao 53 posmatrača, a njih 37 će biti na biračkim mjestima.

Broj na koji građani mogu prijaviti nepravilnosti je 067 473 228.

Šef posmatračke misije Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Bojan Božović, kazao je da su, na pojedinim biračkim mjestima u Ulcinju, kod glasanja putem pisma, evidentirane nepravilnosti, jer je, kako je rekao, bilo manje povjerenika nego što je predviđeno zakonom, prenosi PR Centar.

bojan2

Bojan Božović, foto: PR Centar

On je istakao da je na pojednim biračkim mjestima, kod glasanja putem pisma, došlo do kršenja zakonske procedure.

“Naime, broj povjerenika nije bio onaj koji je predviđen zakonom, a riječ je o broju četiri, već je broj bio niži, bilo tri, bilo dva povjerenika. Nadamo se da će ta nepravilnost biti ispravljena i da s neće ponavljati”, rekao je Božović.

Evidentno je, kako je rekao, da na pojedinim biračkim mjestima članovi biračkih odbora koriste mobilne telefone.

“Zbog toga, još jednom apelujemo i nadamo se da će se ta praksa prekinuti, kako ne bi dolazilo do kršenje izbornih radnji”, naveo je Božović.

Izborni dan u Ulcinju protiče bez nepravilnosti, a do 15 sati glasalo je 35 odsto birača, saopštila je sekretarka ulcinjske Opštinske izborne komisije (OIK), Vesna Gačević Rogova.

Gačević Rogova je, u izjavi za PR Centar, kazala da izborni dan u Ulcinju protiče relativno mirno i da su sva biračka mjesta, osim biračkog mjesta 31, otvorena na vrijeme.

“Biračko mjesto 31 otvoreno je sa dva sata zakašnjenja, zbog toga što Javno kumunalno preduzeće nije bilo otvorilo objekat. Ali smo od predsjednika biračkog odbora obaviješteni da je za dva sata, glasanje na tom biračkom mjestu produženo. Dakle, umjesto u 20 sati, to biračko mjesto biće zatvoreno u 22 sata”, pojasnila je Gačević.

Ona je kazala da je glasački odbor utvrdio da je na biračkom mjestu broj 6 bio tačan broj glasačkih listića.

“A prije toga su se pojavile informacije da je bilo manje glasačkih listića. Dakle, tu je sve sasvim regularno”, rekla je Gačević Rogova.

Na biračkom mjestu broj 5, kako je kazala, od devet sati i 45 minuta do devet sati i 55 minuta bilo je prekinuto glasanje, zbog toga što je, kako je pojasnila, birački odbor imao obavještenja da se u blizini nalazi bilbord određene partije.

“Kada je birački odbor izašao na lice mjesta utvrdio je da bilborda nema i glasanje je nastavljeno. Znači, nije bilo nikakvih nepravilnosti”, istakla je Gačević Rogova.

Kada je riječ o biračkom mjestu broj 2 i 27 Hollegro tu, kako je kazala, nije bilo nikakvih problema, već je, kako je navela, samo pojačano osvjetljenje.

“Dodata je jedna sijalica da bi bilo osvjetljenje jače. Za sada, mi nemamo nepravilnosti”, rekla je Gačević Rogova.

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) demantovao je Opštinsku izbornu komisiju (OIK) Ulcinj da je biračko mjesto br. 2 (Hollegro) otvoreno u 7 sati i da je otvaranje tog biračkog mjesta izvršeno u skladu za zakonskim obavezama.

Akreditovani posmatrač kao i članovi mobilnog tima CeMI-ja su se uvjerili da je rad na biračkom mjestu 2 otvoreno sa gotovo 20 minuta kašnjenja, da su u 7 sati na biračkom mjestu broj 2 od članova biračkog odobra bili prisutni samo predsjednik i jedan član, te da je i predsjednik biračkog odbora pozvao Opštinsku izbornu komisiju da bi ih obavijestio o ,,petnaestominutnom kašnjenju”.

Predsjednik biračkog odbora nije dozvolio televizijskoj ekipi PR Centra da snimi neadekvatno stanje na biračkom mjestu na koje su upozorili posmatrači CeMI-ja.

“Ovom prilikom pozdravljamo aktivnosti OIK-a koji su, i pored bespotrebnog negiranja da je mjesto neadekvatno osvijetljeno kako ističe CeMI, obezbjedili prisustvo ,,pojačane svjetlosti” kako bi se uklonio nedostatak na koji je CeMI  skrenuo pažnju.  Problem sa ovim mjestom je što je organizovano u prostoru diskoteke, pa samim time je rasvjeta prilagođena osnovnoj djelatnosti objekta, sa prigušenim svjetlima, a ne nikako mjestu u kome se na transparentan način treba obavljati izborni process”, kaže se u reagovanju CeMI-ja.

Iz te organizacije upozorili su da to nijesu jedina mjesta koja ne predstavljaju adekvatan izbor za sprovođenje glasanja, o čemu će, kako su saopštili, detaljno obavijestiti javnost.

“Što se tiče biračkog mjesta br. 6, predsjednik OIK-a je sebe demantovao riječima da su glasački listići naknadno prebrojavani jer se ta radnja morala izvršiti značajno prije zakonskog roka za otvaranje odnosno prije 7 sati. Zato je glasanje na pomenutom biračkom mjestu kasnilo gotovo sat vremena iako je broj listića na kraju ipak bio ispravan“, navodi se u reagovanju.

Iz CeMI-ja su pojasnili da otvoreno biračko mjesto znači da su sve radnje za pripremu glasanja obavljene prije planiranog početka glasanja odnosno prije 7 sati, odnosno glasanje omogućeno u to vrijeme, „a ne da je neko od članova biračkog odbora prisutan na biračkom mjesto odnosno da obavlja pripremne radnje nakon 7 sati, kao recimo što su u ovom slučaju brojali glasačke listiće“.

„Zakonska obaveza je da svi članovi biračkih odbora budu na biračkim mjestima dva sata prije otvaranja biračkog mjesta upravo da ne bi dolazilo do kašnjenja do kojih je došlo u pomenutim slučajevima. Umjesto obmanjivanja javnosti očekujemo da predsjednik OIK uloži više napora u ispunjavanje zakonskih obaveza koje prostiču iz nadležnosti Opštinske izborne komisije“, poručili su iz CeMI-ja.

Do 15 sati u Beranama je glasalo 45 odsto birača.

"Imamo neke prijavljene nepravilnosti od Demokrata, opštinska izborna komisija je izašla na teren, nakon čega ćemo zauzeti stav", kazao je Vladimir Obradović iz OIK-a Anteni M.

Izlaznost do 13 sati na lokalnim izborima u Ulcinju je 29,1 odsto, saopštio je CEMI.

Do 12 sati u Beranama je glasalo 36,7 odsto birača saopštio nam je Vladimir Obradović iz Opštinske izborne komisije, prenosi portal Antena M.

Pravo glasa na lokalnim izborima u Ulcinju ima 19857 birača, koji će glasati na 37 biračkih mjesta.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, biračko pravo u Beranama ima 23.681, a u Ulcinju 19.869 građana.

Građani će u Beranama moći da glasaju na 56 glasaških mjesta, a u Ulcinju na 37.

Na izborima u Beranama učestvovaće po tri koalicije, stranke i grupe građana. Koalciju „Berane pobjeđuje – Milo Đukanović – DPS - SD -BS“ čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka. Drugu „Zdravo Berane“ čine Socijalistička narodna partija, Demokratski front, Srpska stranka i Ujedinjena Crna Gora, a treću Socijaldemokratska partija i Demos.

Samostalno će nastupiti Demokratska Crna Gora, URA i Stranka pravde i pomirenja. Na glasačkom listiću biće i nezavisne liste građana „Riječ - Vladimir Bato Đurišić“, „Glas naroda za Berane“ i „Zorka Brakočević – Napredno Berane“.

Građani Ulcinja biraće jednu od deset lista, od kojih su dvije koalicije. Na glasačkom listiću prva će biti lista „Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Dosljedno za Ulcinj“, druga „Srcem naprijed DUA“, dok je treća Bošnjačka stranka. Na četvrtom mjestu je „Aleksa Bečić – Demokrate - Pobjede, a ne podjele“, a nakon nje „Forca – Odbranimo Budućnost“, koalicija SNP - DF „Za zdravi Ulcinj - Građanski hrabro“.

Slijede „SDP - Ranko Krivokapić - Da oživi Ulcinj“, lista „Probudi se Ulcinju“ koju čine Demokratska partija, Perspektiva i Demokratski savez u Crnoj Gori. Na pretposljednjem mjestu je URA - „Ulcinj novim generacijama – mr Dritan Abazović“, a pod rednim brojem 10 je lista „Ulcinj pobjeđuje - Milo Đukanović“.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.