CG zbog nekadašnje politike Srbije na Kosovu i sama trpjela posljedice i bombardovanja
ilustracija

Forum za bezbjednost i demokratiju ocijenio Vulinov poziv neprimjerenim

CG zbog nekadašnje politike Srbije na Kosovu i sama trpjela posljedice i bombardovanja

Forum za bezbjednost i demokratiju (FBD) ocijenio je danas da je poziv srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina Crnoj Gori da ne šalje svoje oficire u sastav misije KFOR na Kosovu bez prethodnog dogovora sa Beogradom, "neprimjeren principima proklamovane spoljne politike Srbije".

Forum je u saopštenju ocijenio i da Vulinova izjava "ne doprinosi ni bezbjednosnom interesima srpske manjine na Kosovu". 

"Srbija do sada ni od jedne države čije su snage upućivane u KFOR nije tražila da za to prethodno pitaju Beograd, pa to ne priliči da se traži ni Crnoj Gori, koja više nije u istoj državi sa Srbijom zbog čije je nekadašnje politike na Kosovu i sama trpjela posljedice i bombardovanja", piše u saopštenju.

FBD je dodao da je Vulinova izjava posebno "diskutabilna" u kontekstu sjutrašnjih lokalnih izbora u Crnoj Gori u kojoj kako se navodi, "poslednjih dana protivnici evroatlantske i nezavisne Crne Gore ponovo dižu glavu i svojevrsnim apelima na nadnacionalno-pravoslavno pomirenje u osnovi rade na podrivanju stabilnosti te zemlje", prenosi Beta.

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin je ranije danas zatražio da Crna Gora ne šalje oficire na Kosovo jer o tome nije pitala Srbiju, i jer će time ugroziti odnose s njom, kao i stabilnost Balkana.

Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore je utvrdio predlog Odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u misiji KFOR na Kosovu. Predviđeno je angažovanje dva štabna oficira, od kojih će jedan biti u Komandi misije u Prištini, a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju.

"Vlasti Crne Gore vrlo dobro znaju da je Kosovo i Metohija dio države Srbije po rezoluciji UN 1244 i podsjetiću ih čak da su za vrijeme NATO agresije bili dio iste države i da su i građani Crne Gore bili ubijani od strane potpuno istog agresora", kazao je Vulin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.