U energetsku adaptaciju Doma zdravlja Nikšić uloženo oko 350.000 eura
Dom zdravlja Nikšić, Foto: onogost.me

U energetsku adaptaciju Doma zdravlja Nikšić uloženo oko 350.000 eura

Kroz implementaciju mjera energetske efikasnosti u okviru projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori – MEEP, u poboljšanje energetskih karakteristika Doma zdravlja u Nikšiću u prethodnih godinu i po dana uloženo je skoro 350,000 eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Šef misije Svjetske banke za Crnu Goru Emanuel Salinas, zajedno sa predstavnicima Ministarstva ekonomije i Ministarstva zdravlja, obišao je završne radove na objektu Doma zdravlja u Nikšiću.

„Ovo je Dom zdravlja koji opslužuje oko 80.000 građana iz tri opštine, što znači da je riječ o veoma značajnoj usluzi. Ne samo da je postignuto poboljšanje po pitanju troškova za električnu energiju koji su smanjeni za 40%-50%, nego je, što je još značajnije, unaprijeđen kvalitet same usluge i poboljšan komfor svih koji borave u njemu“, kazao je Salinas nakon obilaska.

Generalni direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije Marko Radulović kazao je da su na nikšićkom Domu zdravlja završeni radovi na adaptaciji termo-tehničkih instalacija, sanaciji ravnog krova (postavljanje termo i hidroizolacije), zamijenjena je kompletna fasadna bravarija, unaprijeđen sistema osvjetljenja i zamijenjen spušteni plafon.

„Ukupna vrijednost izvedenih radova bila je oko 350.000 eura. Pored ovog objekta, Ministarstvo ekonomije je u opštini Nikšić kroz MEEP projekat u periodu od 2010. do 2013. godine sprovelo mjere energetske efikasnosti na Specijalnoj bolnici za plućne bolesti 'Dr Jovan Bulajić' u Brezoviku, OŠ 'Luka Simonović' i OŠ 'Olga Golović', i za te tri godine investirano je 1,2 miliona eura“, kazao je Radulović.

On je dodao da su na osnovu dosadašnjih dobrih rezultata nastavljeni razgovori sa Svjetskom bankom o obezbjeđivanju dodatnih sredstava u iznosu od 6 miliona eura za primjenu mjera energetske efikasnosti u drugim zdravstvenim objektima.

„Očekujem da ćemo uz povoljnu kreditnu podršku ove institucije već tokom ove godine krenuti u implementaciju projekta i da ćemo u narednom periodu širom Crne Gore rekonstruisati između 15 i 18 objekata“, kazao je Radulović.

Pored adaptacije zdravstvenih objekata, novi projekat imaće za cilj i kreiranje održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru,  a koji će omogućiti da se radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti u drugim objektima finansiraju iz ušteda koje su ostvaruju u adaptiranim objektima.

Direktora Doma zdravlja dr Veselin Bulatović kazao je da su svi zaposleni, menadžment i pacijenti izuzetno zadovoljni uslovima boravka u rekonstruisanom Domu zdravlja.

„Pored primijenjenih mjera energetske efikasnosti, zajedno sa ostalim radovima na prilagođavanju objekta osobama sa invaliditetom, sada imamo jedan evropski Dom zdravlja. U narednih nekoliko mjeseci planiramo da otvorimo odjeljenje fizikalne medicine, za šta nam je prostorije u kojima će se fizikalna medicina održavati obezbijedio upravo ovaj projekat“, kazao je Bulatović.

Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo zdravlja, uz podršku Svjetske banke, od 2009. godine realizuju projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP), koji ima za cilj primjenu mjera energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima širom Crne Gore.

Osim Doma zdravlja Nikšić, do sada je energetski adaptirano 13 zdravstvenih objekata širom Crne Gore i u njihovu adaptaciju uloženo oko 6 miliona eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.