Članstvo u EU najbolji put do suštinskih reformi
Foto: MEP

Pejović i Mekenti

Članstvo u EU najbolji put do suštinskih reformi

Crna Gora, kao predvodnica evropske integracije na Zapadnom Balkanu, ima jasnu perspektivu pristupanja Evropskoj uniji, a članstvo u toj zajednici najbolji je put do suštinskih reformi društva, ocijenjeno je na sastanku ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i ministrice za evropske poslove Irske, Helen Mekenti.

Pejović je sagovornicu informisao o dosadašnjem toku pregovora Crne Gore s EU istakavši da će fokus države u narednom periodu, osim na otvaranju preostala tri poglavlja, biti na vladavini prava i ispunjavanju 83 zahtjevna privremena mjerila u toj oblasti.

“Ukazao je da je vladavina prava u središtu pregovaračkog procesa i da je u fokusu pažnje i Vlade Crne Gore i EU. Naglasio je da Crna Gora bilježi dobre rezultate, kako u zakonodavnom i institucionalnom dijelu, tako i u primjeni dobrih rješenja u oblasti sprečavanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala poručivši da će to biti u fokusu rada Vlade i u narednom periodu”, saopšteno je iz Ministarstva.

On je zahvalio na podršci koju je Irska, kroz prenošenje ekspertize u više oblasti, pružila Crnoj Gori i tako doprinijela napretku u pregovaračkom procesu.

“Ukazao je da je Crna Gora, uz ostale države regiona, motivisana bugarskim i austrijskim predsjedavanjem EU da još predanije izgrađuje društvo na temelju evropskih vrijednosti”, navode u Ministarstvu.

Mekenti je pozdravila ostvarene rezultate Crne Gore u procesu pristupanja EU, istakavši da reforme i koristi koje crnogorski građani već imaju od ovog procesa treba da budu podsticaj ostalim državama regiona da intenziviraju napore na tom polju.

Prenijela je spremnost Irske da nastavi s ekspertskom podrškom u oblasti vladavine prava, kroz Tajeks i Tvining programe istakavši da je to oblast koja je jednako važna, kako za zemlje kandidate, tako i za članice EU.

Sagovornici su se saglasili da je pristupanje EU najbolji način za dostizanje najviših standarda življenja. Ocijenili su da predstojeći vremenski okvir do 2025. treba posmatrati kao šansu za napredak i kretanje svake države prema EU na osnovu individualnih zasluga.

U tom kontekstu su izrazili očekivanje da će Strategija za Zapadni Balkan, čije objavljivanje se očekuje naredne sedmice, pružiti okvir i jasan plan obaveza u narednom periodu i potvrditi perspektivu proširenja EU na Zapadni Balkan.

Takođe, razmijenili su mišljenje u vezi s korištenjem pretpristupne podrške EU, kao i pripreme za kvalitetnu apsorpciju sredstava iz strukturnih fondova koji će Crnoj Gori biti na raspolaganju nakon stupanja u članstvo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.