Opet propao tender, radnici Bjelasice Rade razočarani: Samo je nama stalo da fabrika radi
Radnici Bjelasice Rade, foto: Kodex

Treća prodaja nije uspjela, ako se ponuda umanji opet, nema novca za radnike

Opet propao tender, radnici Bjelasice Rade razočarani: Samo je nama stalo da fabrika radi

Radnici Bjelasice Rade razočarani su što na oglas za prodaju cjelokupne imovine ove bjelopoljske fabrike nije stigla nijedna ponuda.

To je danas na zboru u fabrici saopštila Predstavnica sindikata radnika Bjelasice Rade Ljiljana Raković.

“Niko nije zainteresovan za našu fabriku, i tim činom smo zbunjeni", kazala je ona i dodala da je koncesiju izvorišta Čeoče prema saznanjima radnika uzela “Water group" iz Kolašina, u okviru koje posluje fabrika vode "Suza".

27653810102087683216838761485134108o

Ljiljana Raković, foto: Kodex

Raković kaže da ukoliko se na sledećoj ponudi umanji cijena za 20% radnicima se ne mogu naplatiti izostala potraživanja, "jer se prvo stečaj naplaćuje i neće biti dovoljno sredstava za radnike".

59c375ab31104d0cba793eeb0a0a0a67IMG0137preview

Foto: Kodex

Podsjeća da se radnicima duguje 14 plata, i doprinosi za osam i po godina, što je ukupno oko million i 600 eura.

"Fabrika je na riječ za sve bila značajna da radi, ali izgleda da nije tako, već su samo radnici zainteresovani da ona radi. Mi nemamo nadu da će neko u skorije vrijeme riješiti ovaj naš problem. Ukoliko nam se u narednih 7 dana niko ne obrati iz nadležnih institucija dogovorićemo i radikalne postupke, kao što su protesti ili u Podgorici ili blokiranje magistrale u Bijelom Polju, jer izgleda samo tako možemo skrenuti pažnju na probleme koji su za nas gorući.Mi se sa njima srijećemo šest godina i stalno ukazujemo na propuste poslovodstva, na neuplaćivanje doprinosa, proizvodnju koja radi u manjem obimu samo za interese vlasnika i njihovih povjerilaca. Tražili smo više puta naša prava putem dopisa institucijama, preko sredstava informisanja ali niko nas nije shvatio za ozbiljno da pomogne da se riješi ovaj problem na vrijeme, nego se sad nalazimo u ovakvoj situaciji", kazala je Raković.

2774663610208768321883881975732418o

Foto: Kodex

Ona je istakala da su radnici sada na Birou rada i bez primanja jer su im ukinute naknade za nezaposlene i nemaju više pravo na njih.

“Jedan dio radnika je otišao privremeno u penziju ili staračku ili invalidsku od 120 eura, ali su i one sad umanjene jer nisu plaćeni doprinosi i porezi. Tu smo da čekamo i da trpimo", kazala je Raković.

Stečajni upravnik Sreten Mrvaljević, bio je pozvan na današnji zbor radnika, ali zbog obaveza nije prisustvovao.

Podsjećamo 29. januara završena je treća prodaja Bjelasice Rade po ukupnoj početnoj cijeni od 1,72 miliona eura. Ponuda nije bilo.

Na prodaju su bili ponuđeni objekat fabrike za flaširanje vode, površine 2,97 hiljada kvadrata, za 772,41 hiljadu eura, mašine, oprema i vozila za 576,25 hiljada, kao i cjevovod Lješnica – Fabrika, dužine oko sedam kilometara za 56,48 hiljada eura.

Zemljište u Lješnici površine 1,95 hiljada metara kvadratnih prodavalo se za 3,62 hiljade eura, zemljište u krugu fabrike za 165,8 hiljada eura, kao i ono u krugu stare pekare za 140,92 hiljade eura.

Sada slijedi standardna procedura i objavljivanje novog četvrtog oglasa kroz desetak dana, a da li će ponuda biti ostaje da vidimo.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.