Crnogorski vojnici u misijama u Avganistanu i na Kosovu
Foto:predsjednik.me

Zasijedao Savjet za odbranu i bezbjednost

Crnogorski vojnici u misijama u Avganistanu i na Kosovu

Savjet za odbranu i bezbjednost je na danas održanoj sjednici utvrdio prijedloge odluka o upućivanju do 40 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodnu misiju u Avganistanu i dva štabna oficira u misiji KFOR na Kosovu,

Na sjednici Savjeta je usvojen Izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore na međunarodnim vježbama u 2017. godini, uz afirmaciju, kako se navodi, značaja i vrijednosti ovog učešća. 

Konstatovano je da se na međunarodnim vojnim vježbama unapređivala sposobnost i razvijalo povjerenje među članicama NATO-a, partnerskim državama i državama regiona. 

„Razmotren je prijedlog i usvojena Odluka o učešću pripadnika VCG na međunarodnim vježbama u 2018. godini, uz ocjenu njihovog značaja za dalji razvoj sposobnosti i iskustva VCG. Predviđeno je učešće jedinica ranga voda ili višeg ranga na šest vježbi“, kaže se u saopštenju iz kabineta predsjednika Filipa Vujanovića. 

Savjet je utvrdio prijedlog Odluke o upućivanju pripadnika VCG u međunarodnu misiju “Odlučna podrška”(“Resolute Support”) u Avganistan, uz učešće do 40 pripadnika VCG, sa mogućnošću rotacije. 

„Ovim se nastavlja učešće pripadnika VCG u ovoj neborbenoj i savjetničkoj misiji kroz obavljanje dužnosti štabnih oficira i podoficira u štabovima misije i zaštite savezničkih timova za obuku, savjetovanje i pomoć Avganistanskim nacionalnim snagama bezbjednosti“, kaže se u saopštenju. 

Utvrđen je i prijedlog Odluke o učešću pripadnika VCGore u misiji KFOR (“Kosovo Force”) na Kosovu, angažovanje dva štabna oficira od kojih će jedan biti raspoređen u Komandi misije u Prištini, a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju. 

Prijedlozi ovih odluka biće dostavljeni Skupštini Crne Gore radi donošenja konačne odluke. 

Sjednicom Savjeta za odbranu i bezbjednost predsjedavao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a učestvovali su članovi Savjeta, predsjednici Skupštine i Vlade Ivan Brajović i Duško Marković. 

Na sjednici Savjeta su, po pozivu, učestvovali ministri odbrane i unutrašnjih poslova Predrag Bošković i Mevludin Nuhodžić i vršilac dužnosti načelnika Generalštaba VCG, brigadni general Ilija Daković. uz predsjedavanje Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i učešće članova Savjeta predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i predsjednika Vlade Duška Markovića. 

Na sjednici Savjeta su, po pozivu, učestvovali ministar odbrane Predrag Bošković, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Ilija Daković. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.