Evropska Unija uvodi pravila ponašanja za svoje zvaničnike
Foto:Reuters

I Brisel radi na transparentnosti

Evropska Unija uvodi pravila ponašanja za svoje zvaničnike

Oni koji zamjeraju birokratiji u Briselu najčešće prigovaraju da oni koji donose odluke o trošenju evropskih milijardi najčešće ne podnose izvještaje o jasnom trošenju sredstava. Do sada ste recimo mogli da saznate koliko je koji Evropski Komesar portošio na putovanja ali nijeste mogli saznati stukturu tih troškova.

Ali tom je došao kraj zahvaljujući novim pravilima etičkog ponašanja koje je uvela Evropska Komisija. Već krajem februara Evropska Komisija objaviće izvještaj o pojedinostima troškova svih putovanja svih Komesara.

Modernizacija pravila uvodi  nove standard u ponašanju u Evropi. Evropski Komesari po prestanku funkcije imaće obavezu da miruju dvije godine prije novog posla a izvršni organ Unije dobiće i svoj Etički  odbor koji će garantovati da najviši funkcioneri Brisela rade sve po redu. Tokom perioda mirovanja, bivši članovi Komisije moraju obavijestiti Komisiju prije stupanja na novo radno mjesto. Uvode se i ograničenja za bivše komesare u bavljenju određenim  aktivnostima, kao što je lobiranje članova ili osoblja Komisije.

Novi kodeks ponašanja evropskih zvaničnika prvi put definiše pojam „sukob interesa” i utvrđuje načelo da zvaničnici treba da izbjegavaju ne samo situacije u kojima postoji sukob interesa, nego i situacije koje bi se mogle protumačiti kao sukob interesa.

Ako bivši EU zvaničnici namjeravaju raditi u područjima koja su povezana s njihovim ranijim poslovima od sada će morati da se konsultuju sa Etičkim odborom Odluke Komisije i mišljenja odbora o tim odlukama od sada će se objavljivati.

Uvode se i stroga pravila o finansijskim interesima zvaničnika.

 Evropski Komesari od sada će biti dužni prijaviti svoja ulaganja u iznosu većem od 10 hiljada eura  bez obzira na to postoje li ili ne, sumnje o mogućem sukobu interesa. U slučaju sukoba interesa zbog određene imovine komesara, predsjednik komisije će moći da zatraži od komesara da je jednostavno proda.

Komesari su, smatraju u Briselu, najbolji ambasadori Unije. Zato ih podstiču na putovanja, ali ih podstiču da budu što ekonomičniji. Od sada će svaka dva mjeseca biti objavljivan njihov detaljan troškovnik.

Drastične povrede etičkog kodeksa rješavaće Sud Evropske Unije a one koje nije opravdano uputiti na Sud a trebalo bi ih sankcionisati radiće Evropska Komisija. Komisija može izreći opomenu nekom od komesara i učiniti je javnom. To će biti novina u radu koju je EK već počela da primjenjuje.

Novi kodeks ponašanja stupa je na snagu danas i primjenjuje se na sve sadašnje članove komisije. Očekuje se da će se Evropski Parlament 7. februara složiti sa novim odredbama Etičkog kodeksa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.