Zamjenici ministara iz regiona obavezali se na zajednički pristup kontroli naoružanja
Sa konferencije

Zamjenici ministara iz regiona obavezali se na zajednički pristup kontroli naoružanja

Zamjenici ministara unutrašnjih i vanjskih poslova iz regiona izrazili su odlučnost da rade na jačanju kontrole malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi (JIE), piše u zajedničkoj izjavi, usvojenoj na regionalnoj konferenciji na visokom nivou pod nazivom „Jačanje obaveza kontrole malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi“, koja je održana danas u Podgorici.

Zajednička izjava predstavlja formalno jačanje obaveza vlasti iz Jugoistočne Evrope u borbi protiv nedozvoljene trgovine i širenja malog oružja i lakog naoružanja i municije kao dijela ukupnog procesa integracije u Evropsku uniju. Zamjenici ministara su u potpunosti opredijeljeni za razradu Mape puta za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu, pod pokroviteljstvom Centra za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) i Savezne Republike Njemačke, te njenoj pripremi za usvajanje na predstojećem samitu Zapadnog Balkana, u sklopu Berlinskog procesa, koji je predviđen da se tokom godine u Londonu.

Mapom puta će se precizno definisati mjere i ciljevi, koji se objektivno mogu provjeriti a koji se tiču kontrole malog oružja i lakog naoružanja, s ciljem sveobuhvatnog sprječavanja, kaznenog gonjenja i pokretanja sudskih postupaka protiv nedozvoljenog držanja i zloupotrebe oružja u regionu.   

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović iskazao je opredijeljenost Crne Gore da se priključi naporima međunarodne zajednice u borbi protiv glavnih bezbjednosnih izazova u Evropi i pohvalio je napore Centra za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi u oblasti kontrole malog oružja i lakog naoružanja. Pozdravljajući intenzivirani angažman međunarodnih partnera u regionu, istakao je da „je potreban cjelovit pristup zajedno sa intenzivnijom regionalnom saradnjom, razmjenom podataka i izgradnjom kapaciteta“, kako bi se efikasno prevazišli izazovi koje nedozvoljena trgovina vatrenim oružjem predstavlja.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović pohvalio je napredak ostvaren prethodnih nekoliko godina u kontroli malog oružja i lakog naoružanja, naročito u pogledu usvajanja i sprovođenja nacionalnog zakonodavstva, bolje koordinirane saradnje i kontinuirane izgradnje povjerenja te dodao da je pitanje kontrole malog oružja i lakog naoružanja i dalje jedan od glavnih izazova bezbjednosne saradnje u regionu.

„Na prethodnim sastancima komisija za malo oružje i lako naoružanje istaknuta je potreba za standardizacijom pristupa u borbi protiv nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem, te sistematskim prikupljanjem i analizom podataka kao podrške politikama. Savjet za regionalnu saradnju, prema tome, veoma cijeni i podržava ideju izrade Mape puta za Zapadni Balkan o malom oružju i lakom naoružanju, koja treba da se usvoji u julu, na samitu u okviru Berlinskog procesa u Londonu,“ rekao je Svilanović i dodao da će podrška Savjeta biti dragocjena u procesu definisanja instrumenata politika s ciljem da se osigura proaktivan i strateški odgovor na izazove sa kojima se suočavamo. 

Komesarka za razoružanje i kontrolu oružja u njemačkom saveznom Ministarstvu vanjskih poslova Patricija Flor potvrdila je opredijeljenost za stabilnost i sigurnost u regionu Zapadnog Balkana i najavila intenzivniji angažman i podršku u rješavanju pitanja kontrole malog oružja i lakog naoružanja kao jednog od gorućih pitanja bezbjednosne saradnje.

Sastanak je bio prilika da učesnici pomno razmotre izazove sa kojima se vlasti u regionu suočavaju u pogledu kontrole malog oružja i lakog naoružanja i napredak ostvaren u njihovom prevazilaženju, kao i da utvrde potrebe i načine daljeg rada na jačanju kontrole malog oružja i lakog naoružanja. 

Skup je organizovao Centar za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC), pod pokroviteljstvom Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Savezne Republike Njemačke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.