CGO: Marković da pokrene postupak razriješenja Pejovića zbog kršenja Ustava
CGO

Nespojivost funkcija, sukob interesa

CGO: Marković da pokrene postupak razriješenja Pejovića zbog kršenja Ustava

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je danas inicijativu predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću za pokretanje postupka razriješenja Aleksandra Andrije Pejovića zbog kršenja Ustava u dijelu nespojivosti funkcija i zahtjev Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) za pokretanje postupka protiv Pejovića za utvrđivanje sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija, saopšteno je iz ove NVO.

"Aleksandar Andrija Pejović je ministar evropskih poslova u Vladi Crne Gore i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji sa funkcijom ambasadora, odnosno istovremeno obavlja dvije javne funkcije i po istima ima paralelne prihode. To je suprotno članu 104 Ustava Crne Gore koji propisuje «Predsjednik Vlade i član Vlade ne može vršiti poslaničku i drugu javnu funkciju, niti profesionalno obavljati drugu djelatnost». Pejović krši i članove 7, 9 i 23 Zakona o spriječavanju korupcije, odnosno vrši dvije javne funkcije,  a nije ni prijavio sva primanja koja ima po tim osnovima kada je preuzeo i drugu funkciju, na što je bio obavezan 30 dana od dana stupanja na funkciju, iako su ona višestruko veća nego ona koja se nalaze u njegovom javnosti dostupnom imovinskom kartonu", saopšteno je iz CGO-a.

CGO je ukazao ASK-u na Pejovićev status ambasadora na koji mu je Vlada kao organ vlasti dala suglasnost kroz usvajanje neustavne i nezakonite Odluke o izmjenama i dopunama odluke o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, a na osnovu ovog je dobio i dodatne prihode kroz Rješenje o posebnom dodatku na osnovu zaradu.

"Dodatno, Pejović je i član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlanske integracije DPS-a, dok se istovremeno nalazi na evidenciji Ministarstva vanjskih poslova kao lice koje ima status ambasadora. Zakon o vanjskim poslovima propisuje u članu 109 da «Diplomata ne može biti član organa političke stranke» čime Pejović krši i Zakon o vanjskim poslovima jer je i visoki funkcioner DPS-a, pa samim tim ne može biti ambasador u skladu sa crnogorskim zakonodavstvom", kažu iz CGO.

Dodaju da je iz svih Pejovićevih javnih funkcija teško utvrditi i kome je on odgovoran kao glavni pregovarač/ambasador – "da li sebi samom kao ministru evropskih poslova ili kolegi ministru vanjskih poslova ili svom partijskom šefu?" 

"Takva situacija dovodi u pitanje javni interes jer ukoliko je sam sebi odgovoran, a ambasadori nijesu direktno odgovorni premijeru već ministru vanjskih poslova, pri čemu naglašavamo da je ambasadorska funkcija direktno vezana za poziciju glavnog pregovarača, onda se otvara pitanje sukoba interesa u smislu stava 2, člana 7: "Sukob interesa u vršenju javne funkcije postoji kad privatni interes javnog funkcionera utiče ili može uticati na nepristrasnost javnog funkcionera u vršenju javne funkcije." Takođe, kada putuje u inostranstvo i ima partijske susrete pitanje je: ko zapravo snosi troškove tih susreta, odnosno da li on trošeći novac poreskih obveznika zastupa javni ili partijski interes?"

Iz CGO ističu da je jasno i da se ne može u isto vrijeme biti na više mjesta i paralelno, kvalitetno i odgovorno obavljati u punom kapacitetu više funkcija od kojih su makar dvije u rangu javnog funkcionera u različitim državama i zasebno plaćene.

CGO je kako se dodaje, za sve navode priložio premijeru i ASK-u kompletnu dokumentaciju, tražeći od premijera da u skladu sa svojim ovlašćenjima stane u zaštitu ustavnog određenja i kako dodaju, spriječi nespojivost funkcija propisanih Ustavom, a sve u cilju zaštite principa vladavine prava.

"Takođe, CGO očekuje od ASK-a da postupi efikasno, kako smo to imali priliku da vidimo u proteklih par mjeseci kad je riječ o nekim drugim sličnim slučajevima, iako daleko manjeg obima sukoba interesa ili potencijalnog sukoba interesa, i donese odluku u odnosu na Pejovića nezavisno od toga što se radi o visokom funkcioneru vladajuće partije", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.